Overzicht raadsactiviteiten

april 2023

06 apr Motie Participatie

Bijna 4000 handtekeningen, 205 zienswijzen en heel veel gespreksuren met de gemeente en dan bijna niets terugzien in het plan wat gemaakt is voor jouw straat. . EenUtrecht dient daarom samen met bijna de voltallige oppositie een motie in. Hierin roepen we het stadsbestuur op de bewoners ruimte te geven hun eigen alternatief uit te werken en de raad daarna te laten kiezen welk plan wordt uitgevoerd.

06 apr Motie Sociaal makelen

EenUtrecht is ervan overtuigd dat bewoners en vrijwilligers heel goed eigenaar kunnen zijn van een buurtcentrum. Deze optie staat in het beleid omschreven, maar in de praktijk gebeurd dit nauwelijks. Wij roepen het stadsbestuur in deze motie op dit als uitganspunt te gebruiken bij nieuwe buurtcentra.

06 apr Motie Sociaal makelen

EenUtrecht is ervan overtuigd dat bewoners en vrijwilligers heel goed eigenaar kunnen zijn van een buurtcentrum. Bij de aanbesteding sociaal makelen is een percentage van 20% zelfbeheer afgesproken. Dit is inmiddels afgeschaald naar 10%. Het streven van Stichting DOCK is nog lager, 3%. De huidige praktijk is 1%. Wij roepen het stadsbestuur in deze motie onder andere op om Stichting DOCK minimaal aan de afgeschaalde afspraken te houden.

04 apr Eigen bijdrage Camerabeleid Veiligheid

Utrechters geven aan zich steeds onveiliger te voelen: 37% ervaart dat regelmatig. Als gemeenteraadslid voor EenUtrecht pleit ik nu al een jaar lang, vanaf onze start april 2022, voor meer veiligheidscamera’s. Altijd als laatste redmiddel en pas als whatsappgroepen, straatverlichting en handhaving niet werken. EenUtrecht vindt dat we camera’s moeten in zetten als dat nodig is en natuurlijk binnen de strikte regels van de privacywetgeving. Wij stellen geen willekeurig maximum in van het aantal camera’s, want als je het zorgvuldig aanpakt en camera’s plaatst in samenspraak met buurtbewoners en buurtondernemers dan staat er nooit een camera te veel. Dat Utrechters zich veilig (en vrij) kunnen voelen op straat is voor ons heel belangrijk en als daar camera’s voor nodig zijn moeten we die kunnen plaatsen. 

maart 2023

09 mrt Motie Gezonde stad Groei

In de gemeenteraad van 9 maart diende wij de motie ‘Houd Utrecht leefbaar’ in. Het is nu haast onmogelijk om nieuwbouwplannen te controleren op leefbaarheid. Dan hebben we het over de normen op bijvoorbeeld groen die eerder door de raad zijn vastgesteld. EenUtrecht is van mening dat bij elk nieuwbouwproject getoetst moet worden in hoeverre er leefbaar ontwikkeld wordt. In deze motie riepen wij op om dit alsnog uit te werken. 

De motie is in de raadsvergadering gesteund door Volt, BIJ1, Denk, US en PVV. De motie is daarmee verworpen.

09 mrt Motie Democratie Participatie Zeggenschap

Het college heeft een raadsvoorstel gemaakt om de RSU2040 aan te vullen met een oplegger. Hierin staan een aantal aanvullingen ten opzichte van de oorspronkelijke RSU2040. De participatie bij het opstellen van de RSU2040 was al zeer mager en bij het maken van de oplegger is er helemaal geen sprake geweest van enige vorm van inspraak. EenUtrecht keurt dit af en vindt dat je iets met ingrijpende besluiten niet mag vaststellen zonder inspraak vanuit de stad. Het gaat hier bijvoorbeeld om het bouwen in de Rijnburgerpolder en dit te combineren met megawindmolens. In deze motie roepen wij op om de stemming uit te stellen tot er inspraak heeft plaatsgevonden.

09 mrt Motie Groei Zeggenschap

De Utrechter heeft niet mogen participeren bij de oplegger RSU2040. In 2023 wordt er in Utrecht gestart met een burgerberaad. Op dit moment is er geen sprake van een eenduidige visie voor een leefbare ontwikkeling van de stad. Voor het draagvlak bij grote bouwplannen is het essentieel om Utrechers voldoende zeggenschap te geven. Daarom vindt EenUtrecht het belangrijk een burgerberaad uit te schrijven met de vraag: ‘Wat is er nodig om Utrecht leefbaar te maken en/of te houden’? 

februari 2023

09 feb Vragen Transparante gemeente

In de industriehaven, nabij de Schepenbuurt, liggen vanaf 13 juni 2020 zes bedrijfsboten, formeel met een tijdelijke toestemming van de gemeente tot 1 oktober 2020. De boten zijn door de eigenaar omgebouwd voor gebruik door de roeisport en volgens haar is dat gebeurd mede op verzoek van toenmalig wethouder Maarten van Ooijen; inclusief een financiële bijdrage van de gemeente van € 50.000.

02 feb Motie Ervaringsdeskundigheid

Vijfentwintig tot veertig procent van de Utrechters die daar recht op hebben maken geen gebruik van de (armoede)regelingen en voorzieningen die er zijn.

De wethouder ook heeft aangegeven geen voorstander te zijn van het inzetten van betaalde ervaringsdeskundigheid buiten de structuren van gemeente en buurtteams omdat bij betaling de onafhankelijkheid van deze ervaringsdeskundigen volgens haar niet kan worden gegarandeerd

Daar zijn wij van geschrokken en daarom riep EenUtrecht in deze motie op om een onafhankelijk onderzoek naar ervaringsdeskundigheid.

In de gemeenteraad van 2 februari is deze motie gesteund door BIJ1, DENK en Utrecht Solidair. De motie is daarmee verworpen.

02 feb Motie Versterken buurten

De wijkaanpak dien nu slechts een doel namelijk: ‘het opstellen van een actiegerichte buurtagenda’ om ‘de buurt te verbeteren’ met als intentie ‘eerste zichtbare en concrete gezamenlijke acties’.

EenUtrecht vindt dat het opbouwen van een gemeenschap net zo belangrijk is, zo niet belangrijker dan het uitvoeren van ‘kleine concrete haalbare acties’ die de wethouder benoemt.

In deze motie riepen wij op om o.a. het versterken van de gemeenschap, eigenaarschap van burgers en investeren in lokale organisaties als uitgangspunten tot te voegen aan de uitgangspunten.

In de gemeenteraad van 2 februari is de motie gesteund door DENK, de motie is daarmee verworpen

Zoek op trefwoord

  • Inbreng

  • Onderwerp

  • Jaartal