Overzicht raadsactiviteiten

In onderstaand overzicht vind je alles wat door ons in stemming is gebracht of opgestuurd is naar de raad en het stadsbestuur. Dit zijn moties, amendementen, schriftelijke vragen en meningen of ideeën. Op deze manier kan jij zien dat wij ons houden aan ons programma en hoe wij ons hiervoor hebben ingezet.
Meer lezen over wat moties of amendementen zijn? Kijk dan bij ‘Ons gereedschap’.

februari 2024

29 feb Motie Gezonde en veilige stad Sociaal makelen

Op dit moment organiseert U-Centraal diverse onderdelen, zoals de stedelijke informatievoorziening. Bewonersorganisaties doen dat ook al op wijkniveau, vaak directer en beter. Daarom een pleidooi om die onderdelen apart zichtbaar te maken zodat Utrechters de kans krijgen het zelf te doen

29 feb Motie Gezonde en veilige stad Sociaal makelen

Het stadsbestuur wil voor minimaal 700 miljoen euro in één keer voor 10 jaar lang alle opdrachten sociaal werk uitzetten bij de huidige 5 instanties die dat nu ook al doen. Onverstandig, want de samenleving verandert snel en de Utrechtse gemeenschap organiseert zichzelf steeds beter en kan steeds meer. Vandaar de inzet om die opdrachten voor maximaal 6 jaar aan te besteden.

29 feb Motie Gezonde en veilige stad Sociaal makelen

De huidige 5 instanties die nu het sociaal werk doen in Utrecht werken op basis van subsidie, dat geeft ook veel meer ruimte om het werk over te dragen naar Buurt- en Burgerorganisaties (BBO’s). Maar het stadsbestuur wil dat aanpassen naar een overheidsopdracht. Niet doen, laat het een subsidie blijven.

29 feb Amendement Sociaal domein Sociaal makelen

Met dit amendement willen we dat het stadsbestuur alsnog concreet opschrijft aan welke concrete doelen het sociaal werk moet voldoen, mede op basis van wat Utrechters daarvan vinden. Die concrete doelen moeten dan eerst in de gemeenteraad worden vastgesteld en pas daarna kan het sociaal werk worden aanbesteed.

29 feb Motie Gezonde en veilige stad Sociaal makelen

In de afgelopen 5 jaar is het sociaal werk niet geëvalueerd. Onbegrijpelijk. Dat moet anders, door wel elke 3 jaar te evalueren en dan ook door de mening van deelnemers en bewoners te vragen. Op basis van die evaluatie moeten we kunnen besluiten in de stad om zo nodig over te stappen naar een andere uitvoerder.

29 feb Motie Duurzame energie Meer zeggenschap

Bewonersinitiatieven NEV en KVA in Overvecht Noord willen met een gezamenlijk plan ‘warmtepomp voor iedereen’ graag een alternatief aanbieden in hun buurten voor de Eneco stadsverwarming. Dat kan niet zonder de gemeente omdat alleen met hen samen dit ook betaalbaar wordt voor bewoners met een kleine beurs. Met deze motie roepen we het stadsbestuur op die samenwerking aan te gaan en het alternatief te ondersteunen.  

29 feb Motie Duurzame energie Meer zeggenschap

Bewonersinitiatieven NEV en KVA in Overvecht Noord willen met een gezamenlijk plan ‘warmtepomp voor iedereen’ graag een alternatief aanbieden in hun buurten voor de Eneco stadsverwarming. Dat kan niet zonder de gemeente omdat alleen met hen samen dit ook betaalbaar wordt voor bewoners met een kleine beurs. Met deze motie roepen we het stadsbestuur op om in ieder geval samen met de bewoners te onderzoeken hoe dit alternatieve plan inderdaad ook betaalbaar kan worden voor iedereen.

15 feb Vragen Betaalbaar en duurzaam wonen Groene en buurtgerichte groei

In Utrecht is de woningnood enorm. Daarom moeten er zo snel mogelijk veranderingen plaatsvinden op het gebied van het beter benutten van de bouw die er al is. EenUtrecht denkt dat er veel woonruimte vrij kan komen door verschillende aanpassingen zoals woningdelen-splitsen, dakopbouw, particuliere sociale huur, het starten van een woongroep. Dit is allemaal lastig in Utrecht en kost veel tijd en geld doordat de regels onduidelijk of te ingewikkeld zijn. EenUtrecht vindt dat het anders moet en stelt daarom schriftelijke vragen.

januari 2024

31 jan Vragen Eerlijke kansen Gezonde en veilige stad Meer zeggenschap Rechtvaardige gemeente

De levering en het onderhoud of de reparatie van aangepaste hulpmiddelen is regelmatig problematisch. Dit leidt tot ernstige gezondheidsproblemen en een sociaal isolement. EenUtrecht vindt dit onnodig en stelde daarom schriftelijke vragen welke mogelijkheden er zijn om de betaling van de leverancier (gedeeltelijk) afhankelijk te maken tot de cliënt de kwaliteit krijgt die verwacht mag worden.

18 jan Motie Groene en buurtgerichte groei Meer zeggenschap Sociaal domein Versterken buurten

Buurt- en Burgerorganisaties (BBO’s) zijn onmisbaar in Overvecht en ontzettend belangrijk voor de gemeenschap. Het versterken van BBO’s moet worden als extra fundament worden toegevoegd aan de aanpak: ‘Samen voor Overvecht’. Zodat ook als de aanpak is afgerond de positieve resultaten voor de lange termijn behouden blijven.

In de gemeenteraad van 18 januari is de motie gesteund door Volt, UtrechtNU, BIJ1 en DENK de motie is daarmee verworpen.

Zoek op trefwoord

  • Inbreng

  • Onderwerp

  • Jaartal

Ontvang onze nieuwsbrief