Aanpak burgervoorstellen

Wat we als EenUtrecht graag willen in onze stad vertalen we regelmatig naar een burgervoorstel voor de Utrechtse gemeenteraad. Meestal doen we dat samen met een groep Utrechters of met één of meerdere Burger- of Buurtorganisaties actief in onze stad. Een burgervoorstel gaat altijd over iets waar vele Utrechters ‘wakker van liggen’ én waar we direct iets mee willen omdat het urgent en/of belangrijk is. Veelal bevat een burgervoorstel enkele concrete voorstellen die de gemeente direct kan invoeren.

Om een burgervoorstel in de gemeenteraad te kunnen agenderen zijn minimaal 100 handtekeningen van kiesgerechtigde Utrechters nodig. Bij 250 of meer handtekeningen moet de gemeenteraad er ook over gaan stemmen. De handtekeningen verzamelen we digitaal met petities via de website van www.petities.nl.

Zodra we minimaal één raadszetel hebben in de gemeenteraad kunnen we eenvoudiger, vaker en sneller onze burgervoorstellen indienen. Maar ook dan willen we zo veel mogelijk Utrechters nog steeds op de manier betrekken en zullen we nog steeds steun voor onze burgervoorstellen zoeken en organiseren met het middel van de petitie.

Ons eerste burgervoorstel gaat over 1.000 Buurtbanen (2020) en de tweede over Geef Utrechters méér invloed (2021). Enkele volgende burgervoorstellen zijn in de maak, zoals over meer ondersteuning voor buurtondernemerskleinschaligheid in buurten is belangrijker dan grootschalige stedelijke groei en betaalbaar wonen.

Volg ons op social media