1.000 Buurtbanen

Langdurig zoeken naar zinvol betaald werk is zenuwslopend. Dat wil niemand. Toch zitten meer dan 20.000 Utrechters hier in vast, waarvan velen al jarenlang. Door corona wordt dat erger en nog urgenter. De gemeente probeert regelmatig wel iets te doen. Maar het werkt onvoldoende. Vandaar ons burgervoorstel voor Buurtbanen, een betaalde baan voor een langdurig werkzoekende bij een buurt- of burgerorganisatie. Dat alles zonder extra kosten en direct in te voeren. Gaat de gemeenteraad hier vóór stemmen?

Aandacht voor ons burgervoorstel 1.000 Buurtbanen in de media

Lees er meer over in een De Telegraaf (oktober 2020) in het AD Utrechts Nieuwsblad (november 2020),  in het Stadsblad (januari 2021) of in de opiniebijdrage van ons in het AD Utrecht Nieuwsblad (juli 2021).

Om wie gaat het?

Alle Utrechters die al langer dan één jaar werkzoekend zijn – met een bijstandsuitkering. We zijn bezig met het organiseren van een lijst met geïnteresseerde Utrechters. Velen van hen willen er niet mee te koop lopen. Enkele van hen willen wél weer graag dat we goed leren van de situatie waar zij in zitten en hoe belangrijk een Buurtbaan voor hen kan zijn. Daarom verzamelen we ook enkele persoonlijke verhalen en ervaringen, zoals van Anneke (1959) en Mihret (1980).

Waarom is een buurtbaan nodig

Karen zoekt al jaren betaald werk, maar een aangetast zenuwstelsel maken het niet gemakkelijk werk te vinden. Werkgevers durven het niet aan met haar, ze is namelijk al jarenlang werkzoekend en ze schrikken van haar verleden met kanker en dat ze nu geen gevoel meer heeft in haar voeten en vingertoppen. Nu werkt ze als vrijwilliger onbetaald bij de BuurtWerkKamer, maar het liefst zou ze weer betaald een baan hebben. Veel buurtorganisaties willen Karen wél betaald werk aanbieden, maar het ontbreekt hun aan voldoende geld. Door corona wordt deze mismatch op onze arbeidsmarkt alleen maar erger. Dat moet en kan anders. Nodig is het realiseren van ‘buurtbanen’, voor iedereen die wil en kan werken. Meer lezen over Karen en hoe zij – en met haar nog eens minimaal 6.300 langdurig werkzoekenden – baat heeft bij een buurtbaan, lees dan ons achtergrondartikel: Buurtbaan – iedereen die wil en kan heeft werk (oktober 2020).

1.000 Buurtbanen voor 1.000 werkzoekenden in de gemeente Utrecht

Help de bijstandsuitkering de wereld uit; om te beginnen uit Utrecht. Daarom willen we dat minimaal 1.000 langdurig werkzoekenden kunnen starten in een buurtbaan. Bijvoorbeeld bij een buurtorganisatie.
Zo kunnen 1.000 Utrechters betaald aan het werk, worden buurtorganisaties sterker en buurten prettiger. Wil je meer weten over hoe het werkt en het voordeel voor zowel werkzoekenden als ook de buurtorganisaties, de buurten en de gemeente, lees dan ons Burgervoorstel 1.000 Buurtbanen , zoals dat 4 februari 2021 is aangeboden aan de gemeenteraad van Utrecht.

Ons burgervoorstel voor minimaal 1.000 Buurtbanen in Utrecht

In ons burgervoorstel verzoeken wij de gemeente om minimaal 1.000 buurtbanen te realiseren voor langdurig werkzoekenden (1 jaar of langer) bij o.a. buurtorganisaties in de stad. We vragen daarin de gemeenteraad van Utrecht om in te stemmen met het volgende:
>   Organisaties die de werkzoekenden in dienst nemen (24 uur/week of meer) ontvangen van de gemeente 65 tot 90% subsidie op de loonkosten (bij wettelijk minimumloon) voor minimaal de eerste 3 jaar.
>   De gemeente beoordeelt welke (buurt)organisaties meerwaarde leveren en erkent deze als werkplek voor buurtbanen en stimuleert langdurig werkzoekenden om daar betaald te gaan werken; in het bijzonder bij de buurtorganisaties.

Wat vindt de wethouder en de gemeenteraad ervan?

Ons burgervoorstel hebben we als petitie aan de Utrechters voorgelegd (mei-november 2020). Lees  meer over onze petitie op petities.nl. Onze petitie heeft 442 handtekeningen opgeleverd, waarvan meer dan 250 ook correct en volledig ingevuld door kiesgerechtigde Utrechters. Dit burgervoorstel is daarom erkend door de gemeenteraad  als een ‘burgerinitiatief’. De petitie is aangeboden op 26 november 2020, besproken in een raadsinformatiebijeenkomst op 5 januari 2021 en in de raadscommissie Mens & Samenleving op 14 januari 2021. De behandeling en stemming in de gemeenteraad heeft plaatsgevonden op 4 februari 2021. Opnames hiervan zijn terug te zien op ons YouTube kanaal.

Volg ons op social media