Overzicht raadsactiviteiten

juni 2023

22 jun Motie Transparante gemeente

Het uitgangspunt van de gemeente Utrecht is 34m2 tuin, straat- en buurtgroen per woning en 40% van het buurtoppervlak groen. In het plan voor het beurskwartier is er 10m2 tuin, straat en buurtgroen per woning. Volgens de gemeente is 46% van het oppervlak groen. Hiervan blijkt 12% uit daken te bestaan. Toch heeft de gemeente het in haar communicatie over een groene wijk. Deze motie roept op hiermee te stoppen. De wijk wordt niet groen, dus wees eerlijk en transparant. 

20 jun Eigen bijdrage Sociaal makelen

Buren verbinden zich met buren en worden zo samen actief in de eigen buurt. Klinkt logisch, maar zo werkt het niet in Utrecht. De gemeente Utrecht noemt dit commercieel het ‘sociaal makelen’ van buren en heeft dat als dienst uitbesteed aan een Rotterdams bedrijf, namelijk bij Stichting DOCK. ‘Huh, dat kunnen we toch zelf wel?’ hoor ik je denken. Zeker, maar de gemeente vindt van niet, want het moet uniform, efficiënt en zogenaamd professioneel. DOCK heeft daarom sociaal makelaars en beheerders in dienst die de Utrechters met elkaar in contact brengen zodat ze de buurt samen leuker maken. Dit in opdracht van de gemeente, niet in opdracht van de buren zelf. Dat moet en kan echt anders vindt EenUtrecht. Draai het om, zet bewoners aan het stuur en maak een organisatie als DOCK ondersteunend. Dat dit beter werkt zie je buiten Utrecht. Nu wij nog!

20 jun Vragen Transparante gemeente

Wij vinden dat Utrechters het recht hebben om op een laagdrempelige en toegankelijke manier op de hoogte te worden gehouden van mededelingen over water er in hun buurt qua vergunningaanvragen en verleningen gaande is.

Op dit moment is dit in Utrecht slecht deels mogelijk via officiële bekendmakingen.nl. Als je bezwaar wilt aantekenen is het vaak te laat. Wij stelde hierover vragen aan het stadsbestuur.

20 jun Vragen Participatie Versterken buurten

Sinds Utrecht gebruik maakt van ondergrondse containers is er sprake van overlast door bijplaatsingen. Veelal grofvuil wordt naast de bakken geplaatst. Het lijkt langzaam de nieuwe sociale norm te worden. Twee jaar geleden beloofde de gemeente dit actief tegen te gaan met een nieuwe aanpak. Inmiddels is de nieuwe aanpak uitgerold, maar het effect blijft tot nog toe uit.

EenUtrecht stelde vragen over deze aanpak en doet voorstellen om de overlast van afval te verminderen en de buurt meer te betrekken bij de aanpak.

mei 2023

11 mei Motie Duurzame energie Gezonde stad

Bij het windmolenplan wat nu voorligt worden grote risico’s genomen. Er is geen draagvlak onder bewoners en het kan niet worden uitgesloten dat de beoogde windmolens van 270 meter (meer dan twee keer de Dom) gezondheidsschade opleveren. Deze motie stelt voor te onderzoeken of de windmolens vervangen kunnen worden door zonnepanelen

11 mei Motie Gezonde stad Versterken buurten

Veel bewoners van de Dichterswijk willen graag een sociaalmaatschappelijke voorziening in hun buurt. Aan de Veilingstraat 10 komt een woontoren. Deze motie roept op minimaal 100m2 ruimte in de plint (begane grond) ter beschikking te stellen aan een sociaalmaatschappelijke functie.

11 mei Motie Versterken buurten

De gemeente gaat 1,2 miljoen uitgeven om Overvechters te kunnen laten participeren in het opstellen van een omgevingsvisie voor hun wijk. Deze moties stelt voor de omgevingsvisie niet als gemeente op te stellen maar dat te laten doen als wijkvisie door de Overvechters als zij dat zelf ook willen.

11 mei Motie Gezonde stad Groei Versterken buurten Wonen

Het college wil een woontoren bouwen in Dichterswijk van ruim 37 meter, in plaats van volgens eigen beleid maximaal toegestane 25 meter. Een deel van de omwonenden komt nu in de schaduw te leven. Er is verzuimd voldoende sociale woningbouw te realiseren de afgelopen 20 jaar toen er veel gebouwd is in dit gebied. Daar mogen de huidige bewoners niet de dupe van zijn door het te compenseren met een hoge toren.

11 mei Motie Duurzame energie Gezonde stad

Toen de plannen voor de windmolens in Rijnenburg en Reijerscop begonnen was er sprake van landelijke normen. In juni 2021 zijn deze door de Raad van State ongeldig verklaard. Utrecht gaat nu zelf haar eigen lokale normen onderbouwen met alle risico’s van dien. Over een half jaar worden er nieuwe landelijke normen verwacht. De windmolens kunnen op zijn vroegst in 2028 worden aangesloten op het net. Een half jaar wachten levert dus geen extra vertraging op, maar vermindert wel het risico dat de tijd en energie die nu in lokale normen gaat zitten wordt afgeschoten door de rechtbank.

11 mei Motie Camerabeleid Veiligheid

Een meerderheid van Utrecht wil het, experts op gebied van privacy en veiligheid adviseren het, maar toch komen er maar een paar camera’s bij. In deze motie roepen wij op om camera’s in het zetten op basis van noodzakelijkheid, dus niet op basis van aantallen. Er moet dan wel door een onafhankelijke autoriteit gecontroleerd worden of er wordt voldaan aan de privacyregels en wetgeving. Die autoriteit moet de gemeenteraad hierover dan jaarlijks te informeren.

Zoek op trefwoord

  • Inbreng

  • Onderwerp

  • Jaartal