Overzicht raadsactiviteiten

juni 2023

22 jun Motie Gezonde stad Groei

Het stadsbestuur komt met een plan om 3500 woningen op 10 hectare te plaatsen. Dat wordt het dichtstbevolkte stukje Nederland. Ze vergeten in het plan voorzieningen toe te voegen, maar vooral groen. Gevaar is dat het een ongezond en onleefbare woonomgeving wordt. In deze motie stellen wij voor het op maximaal 1500 woningen te houden. 

mei 2023

11 mei Motie Gezonde stad Groei Versterken buurten Wonen

Het college wil een woontoren bouwen in Dichterswijk van ruim 37 meter, in plaats van volgens eigen beleid maximaal toegestane 25 meter. Een deel van de omwonenden komt nu in de schaduw te leven. Er is verzuimd voldoende sociale woningbouw te realiseren de afgelopen 20 jaar toen er veel gebouwd is in dit gebied. Daar mogen de huidige bewoners niet de dupe van zijn door het te compenseren met een hoge toren.

maart 2023

09 mrt Motie Gezonde stad Groei

In de gemeenteraad van 9 maart diende wij de motie ‘Houd Utrecht leefbaar’ in. Het is nu haast onmogelijk om nieuwbouwplannen te controleren op leefbaarheid. Dan hebben we het over de normen op bijvoorbeeld groen die eerder door de raad zijn vastgesteld. EenUtrecht is van mening dat bij elk nieuwbouwproject getoetst moet worden in hoeverre er leefbaar ontwikkeld wordt. In deze motie riepen wij op om dit alsnog uit te werken. 

De motie is in de raadsvergadering gesteund door Volt, BIJ1, Denk, US en PVV. De motie is daarmee verworpen.

09 mrt Motie Groei Zeggenschap

De Utrechter heeft niet mogen participeren bij de oplegger RSU2040. In 2023 wordt er in Utrecht gestart met een burgerberaad. Op dit moment is er geen sprake van een eenduidige visie voor een leefbare ontwikkeling van de stad. Voor het draagvlak bij grote bouwplannen is het essentieel om Utrechers voldoende zeggenschap te geven. Daarom vindt EenUtrecht het belangrijk een burgerberaad uit te schrijven met de vraag: ‘Wat is er nodig om Utrecht leefbaar te maken en/of te houden’? 

oktober 2022

18 okt Vragen Groei

Eerder stelde EenUtrecht al vragen over de groei van de stad. Verdichting en vergroening gaan niet samen. In veel stukken wordt verwezen naar de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU2040).  

Omdat deze visie onvoldoende is onderbouwd en vaag is bestaat het gevaar dat er heel veel huizen worden bijgebouwd, maar de stad volstrekt onleefbaar wordt. Met deze vragen hebben wij geprobeerd boven tafel te krijgen welke leefbaarheids- en groennormen van toepassing zijn op de groei en de huidige stad.  

september 2022

15 sep Motie Gezonde stad Groei Versterken buurten Zeggenschap

Utrecht groeit en daarmee ook de behoefte aan voorzieningen zoals terrassen. Helaas zorgen deze terrassen met enige regelmaat voor overlast voor omwonenden. Het is op dit moment onvoldoende duidelijk hoe ‘draagvlak van omwonenden’ moet worden meegenomen bij aanvragen voor nieuwe of uit te breiden terrassen. In deze motie vraagt EenUtrecht het college om bij de herziening van het terrassenregelement expliciet op te nemen dat er altijd voldoende draagvlak moet zijn en er in woongebieden altijd een meerderheid van de omwonenden van een terras moet instemmen. 

15 sep Motie Democratie Groei Participatie Transparante gemeente Zeggenschap

Het college heeft het signaal wat de petitie ‘referendum over de kwaliteit van Utrecht-stad en haar toekomst’ van 7451 Utrechters gaf genegeerd. EenUtrecht vindt dit onbegrijpelijk. Bovendien is het draagvlak onder de Utrechters voor de RSU2040 volstrekt onzeker. Wij vroegen in een motie aan het college om met een voorstel te komen een burgerberaad te organiseren zodat Utrechters alsnog meegenomen kunnen worden in de vraag over de groei en het verdichten van de stad.

april 2022

13 apr Vragen Groei

Het college van burgemeester en wethouders wil de stad sterk verdichten. Tegelijkertijd belooft het college Utrecht groener te maken. Maar sterk verdichten én een groenere stad is een belofte die het college niet kan waarmaken, stelt EenUtrecht en stelde hierover mondelinge vragen.

Zoek op trefwoord

  • Inbreng

  • Onderwerp

  • Jaartal