Wie redt bed, bad en brood voor ongedocumenteerden?

Als ongedocumenteerde heb je in Nederland recht op ‘bed, bad en brood’. Dat betekent dat wanneer je geen kans maakt op een verblijfsvergunning wel een plek om te wassen en te slapen krijgt. In Utrecht zijn daar diverse organisaties verantwoordelijk voor. Juist deze menselijke aanpak zorgt voor minder criminaliteit en overlast in de straten. Het nieuwe kabinet besloot deze zogenaamde Landelijke Vreemdelinge Voorziening (LVV) af te schaffen. EenUtrecht zette zich voor de zomer al in om het in Utrecht net als Amsterdam uit eigen middelen te gaan betalen. Helaas was hiervoor geen meerderheid.

Utrecht voegt nog geen daad bij woord

Toen het besluit van het kabinet om de LVV af te schaffen bekend werd heeft Amsterdam aangegeven de rijksbijdrage te gaan betalen uit eigen middelen. In Utrecht ging dat niet zo snel. De gemeenteraad kreeg drie scenario’s voorgelegd. Tijdens de behandeling van de Voorjaarnota op 11 juli en al eerder diende EenUtrecht verschillende voorstellen in om het budget voor de LVV in 2025 gelijk te houden. Daar was geen meerderheid voor. Wel was er een meerderheid op een voorstel om een klein deel te redden. Als het aan D66, GroenLinks en PvdA had gelegen was er dus flink versoberd. Inmiddels heeft het kabinet echter besloten om toch voor 2025 de LVV nog te financieren, maar er daarna mee te stoppen.

En nu?

Nu is er een jaar extra de tijd voor een plan en alternatief, maar gaan we dan ook in zijn geheel door met de LVV of toch niet? Het blijft een beetje in het midden hangen. Dezelfde partijen die de LVV deels wilden redden voor 2025 komen met mooie woorden over het belang. Gaan ze de financiering voor een gemeentelijke opvolging van de LVV ook steunen als het ten kosten gaat van bijvoorbeeld de groei van Utrecht? In de grote bezuinigingsopgave voor de zomer was dit onbespreekbaar voor D66, GL en PvdA. Het grootste deel van de bezuinigingen werd toen in het sociaal domein gezocht.

Toezegging

Toch was er toch nog goed nieuws. Ons commissielid Oumar Barry haalde een toezegging binnen. Hij vroeg in het commissiedebat van donderdag 5 september of de wethouder kon garanderen dat na het verdwijnen van de LVV de beschermingsmaatregel blijft bestaan die voorkomt dat ongedocumenteerden in de cel belanden omdat ze geen identiteitsbewijs hebben. Daarop zei de wethouder dat dit zeker het geval is.

EenUtrecht diende de motie: ‘Utrecht laat meest kwetsbare niet vallen, ook niet als het Rijk dat wel doet’ in en het amendement: ‘Kleinere overheid, grotere gemeenschap’ hebben wij dit nogmaals geprobeerd. Klikt op de amendementen voor meer.