Aardgasvrij Overvecht-Noord lijkt onmogelijk zonder bewonersinitiatieven

Het was landelijk nieuws: Eneco trok de stekker uit de stadsverwarming voor een aardgasvrij Overvecht-Noord. Mede op verzoek van EenUtrecht was er donderdag 11 april een spoeddebat in de gemeenteraad over het in elkaar storten van het plan van de gemeente voor een aardgasvrij Overvecht-Noord. Hoe de Overvechters in de toekomst betaalbaar van het gas afkomen is onduidelijk. Wat vaststaat is dat de bewonersinitiatieven te snel bij het oud vuil zijn gezet.  

EenUtrecht diende op 29 februari nog 2 moties in. Deze riepen de gemeenteraad op zich uit te spreken voor het ondersteunen én het onderzoeken van het collectieve alternatief ‘Warmtepomp voor iedereen’ van 2 lokale bewonersinitiatieven uit Overvecht. Op advies van wethouder Van Hooijdonk werden deze moties weggestemd, want het stadsbestuur had geen behoefte aan een alternatief. Alles werd ingezet op het voorstel van Eneco met stadsverwarming. De bewonersgroepen hebben zich direct na de stemming teleurgesteld opgeheven. 

Op het verkeerde paard gewed

Maar wat blijkt nu? Eneco trekt zich terug en nu staat de gemeente met lege handen. Dat had het stadsbestuur moeten zien aankomen. Ze hadden nooit een alternatief moeten afwijzen wetende dat het eigen voorstel nog allerminst zeker was. Een bestuurlijke blunder. Met trieste gevolgen voor de bewoners in Overvecht Noord. Voor EenUtrecht is dit het bewijs dat het stadsbestuur het plan voor de energietransitie nu grondig moet gaan herzien, met daarin een kleinere afhankelijkheid van stadsverwarming van Eneco en veel meer ruimte voor lokale bewonersinitiatieven zoals die van de Overvechters in de Vechtzoom en de Klopvaartbuurt.  

 

EenUtrecht heeft zich de afgelopen periode ingezet voor lokale warme-initiatieven als serieus onderdeel van de energietransitie en het gasloos verwarmen. In november diende wij de weggestemde motie ‘Meer ruimte voor lokale energie-initiatieven’ in en in februari de weggestemde moties ‘Zet lokale warmte-initiateven niet te snel bij het oud vuil; onderzoek hoe het wél kan’ en ‘Zet lokale warmte-initiatieven niet in de kou; biedt bewoners een keuze’. Als de koers niet veranderd blijven wij moties indienen die lokale energie-initiatieven ondersteunen.