PETITIE: ‘Geef Utrechters de regie over hun stad terug’ 

Zet bewonersorganisaties niet buiten spel en geef Utrechters de regie terug over een deel van het sociaal werk. Donderdag, 29 februari 2024, besloot de gemeenteraad dat het sociaal werk in de stad de komende 10 jaar alleen mag worden uitgevoerd onder regie van de de vijf grote instanties, zoals DOCK, en de Buurtteams. Dat doet geen recht aan al die lokale organisaties die dit werk vaak beter, laagdrempeliger en goedkoper doen. Teken daarom onze petitie die oproept tot een referendum over dit besluit, zodat de Utrechter eerst aan het woord komt.    

Wat is het probleem?

Naast de vijf grote instanties (DOCK, U-Centraal, Sport Utrecht, de Buurtteams van Lokalis en Incluzio) wordt veel sociaal werk in Utrecht door en in de buurt uitgevoerd. Bijvoorbeeld een lastige brief ontcijferen, samen de speeltuin beheren, iemand helpen in de ingewikkelde wereld van de hulpverlening. Lokale buurt- en burgerorganisaties staan dichter bij de mensen dan de vijf grote instanties en doen hetzelfde werk vaak beter én goedkoper. In plaats van hierin te investeren wordt nu zonder evaluatie het sociaal werk nogmaals ondergebracht bij de genoemde vijf grote instanties voor 70 miljoen per jaar, voor 10 jaar lang.  

Ons alternatief

EenUtrecht vindt het onbegrijpelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad accepteert dat buurt- en burgerorganisaties nu weer 10 jaar lang op hun handen moeten gaan zitten, in plaats van dat zij zich verder kunnen organiseren en ontwikkelen. Wij vinden dan ook dat dat dit omgedraaid moet worden en dat de vijf grote subsidieontvangers minimaal 30% van hun taken moeten onderbrengen bij lokale buurt- en burgerorganisaties. Dat kan ook door een medewerker beschikbaar te stellen aan deze organisaties.  

Teken de petitie 

We roepen in de petitie het stadsbestuur én de gemeenteraad op om eerst na te gaan wat Utrechters zelf kunnen doen en waar zij wel ondersteuning bij nodig hebben. We vragen dus het op 29 februari genomen besluit in te trekken. Zet buurt- en burgerorganisaties niet buiten spel! Geef ze de ruimte! Luister naar de Utrechters en geef ze vertrouwen, ze kunnen meer dan menig ambtenaar en wethouder denkt dat ze kunnen. Onderschat de Utrechter niet! TEKEN DE PETITIE! 

Meteen overtuigd? Teken de petitie en deel dit bericht! Benieuwd naar meer achtergrond? Lees dan het artikelGemeente zet bewoners buiten spel in het sociaal werk’