Zorgvuldige inzet ME moet beter

Ons raadslid Gert Dijkstra was op 15 mei aanwezig tijdens de pro-Palestina protesten in de binnenstad. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie heeft toen ingegrepen op een wegblokkade zodat een bus met arrestanten erdoor kon. Hierbij is zeer stevig geweld gebruikt tegen de demonstranten. De tijd tussen de eerste aankondiging en het geweld gebruiken was veel te kort, nauwelijks 20 seconden. EenUtrecht diende op 6 juni hierover een motie in die opriep de demonstranten zorgvuldiger en langer de gelegenheid te geven om op eigen initiatief te vertrekken.

Demonstratierecht

Het demonstratierecht staat de laatste jaren steeds verder onder druk. Terwijl het een groot en onmisbaar goed is in onze democratie. Een melding van een demonstratie is bijvoorbeeld niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd door de gemeente. Zo kan een veilige plaats worden aangewezen of gezorgd worden voor voldoende politie als de demonstratie gevoelig ligt. Tegelijkertijd zijn demonstranten verplicht zich altijd aan de wet te houden.

Proportioneel inzet geweld

Als de ME overgaat tot het gebruik van geweld moet dit altijd in verhouding staan tot de gebeurtenis. Bovendien moet dit vooraf voldoende en heel duidelijk aangekondigd worden zodat demonstranten de mogelijkheid krijgen om te vertrekken. Voordat er op deze manier ingegrepen wordt moet de burgemeester toestemming verlenen. En die goedkeuring heeft Sharon Dijksma op 15 mei ook gegeven.

‘Op de demonstratie van 15 mei heeft de ME het inzetten van geweld niet zorgvuldig genoeg gedaan. Na 6 uur vreedzaam demonstreren kregen de demonstranten na slechts één waarschuwing nog geen 20 seconden om te vertrekken. Het geweld was buiten proportie; er werd direct keihard op demonstranten in geslagen.‘ Gert Dijkstra

Oproep

In dit geval was er dus erg weinig tijd. Dit leidde tot veel verbazing en onbegrip onder de demonstraten en ook omstanders. De demonstratie was immers tot dan toe vreedzaam verlopen. Om dit in de toekomst te voorkomen riep EenUtrecht in de motie ‘Zorgvuldige aanpak bij inzet geweld ME’ op dat de burgemeester altijd als aanwijzing meegeeft aan de ME dat bij de inzet van geweld meerdere duidelijke waarschuwingen gedaan moeten worden en er ook voldoende tijd gegeven moet worden om te vertrekken. De motie werd gesteund door…. De motie is daarmee aangenomen.

Lees de aangenomen motie: ‘Zorgvuldige aanpak bij inzet geweld ME – EenUtrecht