Inspraak volledig genegeerd op Kanaleneiland Noord

Als je als bewoners of buurtondernemers wordt uitgenodigd om mee te praten over een project van de gemeente mag je ervanuit gaan dat met die inbreng iets gebeurt. Niets is minder waar. Vaak zijn de plannen op het stadskantoor al compleet uitgedacht, er moeten hogere, stedelijke doelen worden gehaald en het project moet strak passen binnen vastgestelde kaders.

Participatie blijkt schijnparticipatie

Een triest voorbeeld hiervan is het gemeentelijke project dat de openbare ruimte op Kanaleneiland Noord Noord (Trumanlaan, Andenauerlaan, Atleeplantsoen, Personlaan en Spaaklaan) opnieuw gaat inrichten. Het wordt er mooier van, maar – zo ontdekten bewoners – de herinrichting heeft een groot nadeel: er zullen ook ongeveer 100 van de huidige 400 parkeerplaatsen moeten verdwijnen. De gemeente gaat voorbij aan deze zorg en beweert dat het aantal parkeerplekken nagenoeg hetzelfde blijft. Ze telt namelijk de ongeveer 100 plekken in de buurt niet mee waarvan de bewoners aangeven dat ze al jarenlang informeel als parkeerplek worden gebruikt. De bewoners voelen zich genegeerd.
Bij de participatiebijeenkomst ging het al mis. Niet alle omwonenden ontvingen een uitnodiging. Het ging bovendien om een schriftelijke uitnodiging, uitsluitend in het Nederlands. Terwijl de gemeente toch moet weten dat een belangrijk deel van de bewoners die om meerdere redenen niet kan lezen.
De gemeente wil niets met de kritiek van omwonenden doen en blijft stug vasthouden aan het oorspronkelijke project. Een petitie van de bewoners (juni 2022) hierover werd beleefd ontvangen, maar daar bleef het bij.
Lees de petitie van de bewoners

Motie EenUtrecht roept op alsnog echte invloed te organiseren

Gisteren diende EenUtrecht daarom in de gemeenteraad een motie in waarin aan de verantwoordelijk wethouder Susanne Schilderman (D66) werd gevraagd wél de juiste tellingen toe te passen, alsnog een goede inspraak van de buurt te organiseren, op basis daarvan de plannen te wijzigen én na afloop te meten of bewoners vinden dat ze nu wel voldoende zijn gehoord. Gert Dijkstra, fractievoorzitter EenUtrecht, in zijn toelichting: ‘Gelijk krijgen is niet wat deze bewoners willen, maar ze willen gehoord worden. Ze willen dat de gemeente hen serieus neemt.’
Helaas bleven alle coalitiepartijen GL, D66, PvdA, CU en Student & Starter, zonder ook maar een enkele kritische vraag aan de wethouder, de bestaande aanpak steunen. Alleen enkele oppositiepartijen stemden voor de motie van EenUtrecht. Met 14 voor en 31 tegen werd de motie verworpen.
Lees meer over de motie van EenUtrecht

Wethouder Schilderman zakt vol punt op Participatiemeetlat

EenUtrecht vindt het ook uitermate teleurstellend dat wethouder Schilderman gisteren in de raadszaal alleen het verhaal voorlas dat haar ambtenaren hadden opgeschreven. Ze had zich niet verdiept in de bezwaren van de bewoners. ‘Op de Participatiemeetlat van EenUtrecht stond de wethouder al op een onvoldoende, maar door deze actie zakt ze van een 5 naar een 4,’ kondigde Dijkstra tijdens de raadsvergadering meteen al aan – dit tot genoegen van vele raadsleden.
Lees meer over de EenUtrecht-Participatiemeetlat


Laat je stem horen
MENSEN EN BUURTEN OP ÉÉN. Utrecht is ook van jou! 
www.eenutrecht.nl