Gemeenschapsraden

Goede ideeën en initiatieven om buurten veiliger, mooier en prettiger te maken sneuvelen vaak bij de gemeente. In je eentje melden heeft geen zin en wijkplatforms en buurtactiegroepen krijgen weinig ruimte van de gemeente. Dit vindt EenUtrecht een gemiste kans en is schadelijk voor het vertrouwen in overheid en politiek. Buurten en wijken worden nu vaak onvoldoende vertegenwoordigd. Genoeg reden voor ons om een initiatiefvoorstel in te dienen wat gaat zorgen voor een democratischer en inclusiever Utrecht. 

De lokale democratie in Utrecht heeft wat ons betreft een oppepper nodig. Met gemeenschapsraden wil EenUtrecht buurten de ruimte geven zich te organiseren. Hoe meer draagvlak je kan creëren in de buurt, hoe zwaarder het advies van een gemeenschapsraad weegt. Er is dan ook geen dominant groepje meer wat het bepaald voor de rest. Bovendien kan elke groep een gemeenschapsraad worden: buurtbewoners en buurtondernemers, een wijkplatform of een wijkcoöperatie. Sommige wijkplatforms zijn al een soort gemeenschapsraad; ons voorstel geeft ze meer ruimte, als ze dat willen.

Gereedschap

Een gemeenschapsraad heeft verschillende rechten, die groter worden als zij kunnen aantonen veel draagvlak te hebben in de buurt. Bijvoorbeeld het recht om mee te beslissen over de budgetten voor je eigen straat of buurt of het recht op regie over het initiatievenfonds voor jouw buurt. Dat wordt nu besloten door ambtenaren. Iedere gemeenschapsraad heeft in ieder geval het recht op ondersteuning. Zo krijg je een klein budget om peilingen in de buurt te organiseren.

Stel je voor dat ideeën van jouw of je buren serieus meetellen of dat je, je buurtgenoten met alleen een handtekening kan ondersteunen. Zo wordt die droom van dat speelplaatsje misschien wel werkelijkheid of wordt eindelijk dat onveilige kruispunt aangepakt. Dat is toch wat eigenlijk anno 2024 wel moet kunnen in Utrecht? EenUtrecht ziet de enorme kansen die er zijn als je buurten meer invloed geeft in hun eigen omgeving.

Ons raadslid Gert Dijkstra verdedigde tijdens de commissievergadering Veiligheid Bestuur en Financiën van 15 februari ons initiatiefvoorstel ‘Gemeenschapsraden’ om de lokale democratie te versterken. Op donderdag 28 maart werd er gestemd over ons voorstel. Helaas is ons voorstel verworpen. Het werk is in ieder geval niet voor niets geweest, want de komende jaren gebruiken wij dit voorstel als onze inzet voor betere wijk- en buurtvertegenwoordiging.

Meer weten over Gemeenschapsraden? Bekijk onze infographic: Gemeenschapsraden in 1 minuut of lees de samenvatting van het voorstel. Lees hier het officiële raadsvoorstel