Sinds Utrecht gebruik maakt van ondergrondse containers is er sprake van overlast door bijplaatsingen. Veelal grofvuil wordt naast de bakken geplaatst. Het lijkt langzaam de nieuwe sociale norm te worden. Twee jaar geleden beloofde de gemeente dit actief tegen te gaan met een nieuwe aanpak. Inmiddels is de nieuwe aanpak uitgerold, maar het effect blijft tot nog toe uit.
EenUtrecht stelde vragen over deze aanpak en doet voorstellen om de overlast van afval te verminderen en de buurt meer te betrekken bij de aanpak.
Om Utrecht leefbaar te maken en te houden heeft Utrecht veel meer groen nodig. Opeenvolgende boomspiegels kan net als de geveltuinen een eenvoudige manier zijn om bewoners mee te laten doen aan het vergroenen van de straten en buurten.
Deze motie roept om dit actief mogelijk te maken en op te nemen in de communicatie en de aanpak voor de geveltuinen.
In de gemeenteraad van 6 juli werd deze motie gesteund door BIJ1, DENK, PvdD, SBU, VVD en Volt. De motie is daarmee verworpen.
Het stadsbestuur komt met een plan om 3500 woningen op 10 hectare te plaatsen. Dat wordt het dichtstbevolkte stukje Nederland. Ze vergeten in het plan voorzieningen toe te voegen, maar vooral groen. Gevaar is dat het een ongezond en onleefbare woonomgeving wordt. In deze motie stellen wij voor het op maximaal 1500 woningen te houden.
Bij het windmolenplan wat nu voorligt worden grote risico’s genomen. Er is geen draagvlak onder bewoners en het kan niet worden uitgesloten dat de beoogde windmolens van 270 meter (meer dan twee keer de Dom) gezondheidsschade opleveren. Deze motie stelt voor te onderzoeken of de windmolens vervangen kunnen worden door zonnepanelen
Veel bewoners van de Dichterswijk willen graag een sociaalmaatschappelijke voorziening in hun buurt. Aan de Veilingstraat 10 komt een woontoren. Deze motie roept op minimaal 100m2 ruimte in de plint (begane grond) ter beschikking te stellen aan een sociaalmaatschappelijke functie.
Het college wil een woontoren bouwen in Dichterswijk van ruim 37 meter, in plaats van volgens eigen beleid maximaal toegestane 25 meter. Een deel van de omwonenden komt nu in de schaduw te leven. Er is verzuimd voldoende sociale woningbouw te realiseren de afgelopen 20 jaar toen er veel gebouwd is in dit gebied. Daar mogen de huidige bewoners niet de dupe van zijn door het te compenseren met een hoge toren.
Toen de plannen voor de windmolens in Rijnenburg en Reijerscop begonnen was er sprake van landelijke normen. In juni 2021 zijn deze door de Raad van State ongeldig verklaard. Utrecht gaat nu zelf haar eigen lokale normen onderbouwen met alle risico’s van dien. Over een half jaar worden er nieuwe landelijke normen verwacht. De windmolens kunnen op zijn vroegst in 2028 worden aangesloten op het net. Een half jaar wachten levert dus geen extra vertraging op, maar vermindert wel het risico dat de tijd en energie die nu in lokale normen gaat zitten wordt afgeschoten door de rechtbank.
In de gemeenteraad van 9 maart diende wij de motie ‘Houd Utrecht leefbaar’ in. Het is nu haast onmogelijk om nieuwbouwplannen te controleren op leefbaarheid. Dan hebben we het over de normen op bijvoorbeeld groen die eerder door de raad zijn vastgesteld. EenUtrecht is van mening dat bij elk nieuwbouwproject getoetst moet worden in hoeverre er leefbaar ontwikkeld wordt. In deze motie riepen wij op om dit alsnog uit te werken.
De motie is in de raadsvergadering gesteund door Volt, BIJ1, Denk, US en PVV. De motie is daarmee verworpen.
Utrecht groeit en daarmee ook de behoefte aan voorzieningen zoals terrassen. Helaas zorgen deze terrassen met enige regelmaat voor overlast voor omwonenden. Het is op dit moment onvoldoende duidelijk hoe ‘draagvlak van omwonenden’ moet worden meegenomen bij aanvragen voor nieuwe of uit te breiden terrassen. In deze motie vraagt EenUtrecht het college om bij de herziening van het terrassenregelement expliciet op te nemen dat er altijd voldoende draagvlak moet zijn en er in woongebieden altijd een meerderheid van de omwonenden van een terras moet instemmen.
Omwonenden van het Muntgebouw willen het risico op overlast door de nieuwe gebruikers van het gebouw zo klein mogelijk houden. Vandaar een amendement van EenUtrecht op het nieuwe bestemmingsplan van het Muntgebouw om daarmee garanties in te bouwen dat omwonenden overlastvrij kunnen blijven wonen.
Copyright 2021 EenUtrecht. Alle rechten voorbehouden.