In de industriehaven, nabij de Schepenbuurt, liggen vanaf 13 juni 2020 zes bedrijfsboten, formeel met een tijdelijke toestemming van de gemeente tot 1 oktober 2020. De boten zijn door de eigenaar omgebouwd voor gebruik door de roeisport en volgens haar is dat gebeurd mede op verzoek van toenmalig wethouder Maarten van Ooijen; inclusief een financiële bijdrage van de gemeente van € 50.000.
Utrecht de stad met de meeste geluidshinder: meer dan 20% van de bewoners moet dagelijks meer dan 55 dBA aanhoren (2019). De gemeente Utrecht dient geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken. Dit is van groot belang voor zowel de leefbaarheid als voor de gezondheid van de mensen die er wonen en verblijven.
Een verzoek namens bewoners de Nobelstraat om handhavend op te treden (22 april 2022) is afgewezen (brief gemeente d.d. 24 juni 2022), omdat er te weinig klachten zouden zijn. Goede nieuws is dat na al die jaren de burgemeester de problemen wél erkend (de NUK, juli 2022): “we hoeven het er niet over te hebben dat er sprake is van een probleem”. Maar spijtig genoeg geeft zij op mondelinge vragen aan weinig tot niets te kunnen doen (26 jan. 2023). Ondertussen zijn we ruim een half jaar verder en er is nog steeds geen zicht op een oplossing.
Het college is van plan om windmolens in Rijnenburg en Reijerscop te plaatsen.
In het besluitvormingsproces was de participatie onvolledig en zijn nog niet alle risico’s in kaart gebracht.
Hoe gaat EenUtrecht hiermee verder?
Wij wachten de antwoorden van de schriftelijke vragen af om vervolgens te kijken wat de volgende stap kan zijn.
De Bewonersinitiatieven Nieuwe Energie voor de Vechtzoom (NEV) en Klopvaartbuurt Aardgasvrij (KVA) hebben een ‘Standpuntnota verduurzamingstadsverwarming’ d.d. september 2022 opgesteld (bijgevoegd in de vragen). Daarin worden vijf voorstellen gedaan voor het verduurzamen van de stadsverwarming waarin de ontwikkelkosten voor verduurzaming bij lokale initiatieven op dezelfde wijze worden berekent als de ontwikkelingskosten van Eneco. Op dit moment is dat niet het geval.
Het bewonerspanel wordt geregeld ingezet als middel om allerlei besluiten over de stad te rechtvaardigen. EenUtrecht is altijd voor het raadplegen van bewoners over hun eigen stad.
Maar hoe representatief zijn het bewonerspanel en de inwonersenquête en zijn dit de juiste middelen om in raadsvoorstellen e.d. op te voeren? En hoe verhoudt zich dat ten opzichte van andere participatiemiddelen?
De Leonard Bernsteinkade is ingericht als voetgangersgebied. Alles wijst hierop in de inrichting behalve dat er een kleine aflopende trottoirband is geplaatst (zie foto bijlage 1). Over deze trottoirband is intensief contact geweest met verschillende afdelingen van de gemeente. Er werd om duidelijkheid
en aanpassing gevraagd door het weghalen van de band of het voorzien van een bord. Verschillende verkeerskundigen, juridisch medewerkers hebben zich gebogen over dit probleem. Tot ergernis van bewoners blijft deze onduidelijkheid al ruim 3,5 jaar voortduren.
Het ontbreekt in Utrecht aan islamitische begraafplaatsen. De gemeente Utrecht wil een deel van de begraafplaats Tolsteeg verkopen aan de Stichting ‘Verenigde Utrechtse Moslims’ (VUMO) voor het realiseren van een islamitische begraafplaats. Dat steunen wij als EenUtrecht van harte.
Tegelijkertijd willen we dat dit gebeurt in een goede samenwerking en co-creatie met omwonenden. In een brief aan de gemeenteraad heeft een groep bewoners aangegeven dat zij niet (goed) betrokken zijn bij dit proces.
Wij zijn op locatie geweest en hebben onderstaande vragen gesteld aan het college.
De stijgende energielasten en kosten van levensonderhoud zorgen ervoor dat steeds meer kwetsbare Utrechters in de (financiële) problemen komen. Ondanks financiële ‘stut en steunmaatregelen’ worden niet alle inwoners van de stad die in zo’n positie verkeren bereikt, waardoor zij en hun directe omgeving onnodig (verder) in de problemen komen.
Sinds kort huurt de gemeente Utrecht ervaringsdeskundige in om dit probleem te verhelpen. EenUtrecht is daar groot voorstander van en stelde vragen over verdere en bredere inzet van deze krachten.
Eerder stelde EenUtrecht al vragen over de groei van de stad. Verdichting en vergroening gaan niet samen. In veel stukken wordt verwezen naar de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU2040).
Omdat deze visie onvoldoende is onderbouwd en vaag is bestaat het gevaar dat er heel veel huizen worden bijgebouwd, maar de stad volstrekt onleefbaar wordt. Met deze vragen hebben wij geprobeerd boven tafel te krijgen welke leefbaarheids- en groennormen van toepassing zijn op de groei en de huidige stad.
In het antwoord op onze mondelinge vragen van 25 augustus over het in het coalitieakkoord aangekondigde klimaatberaad zei de wethouder dat dit een panel zou worden. Dit klimaatpanel heeft geen dwingende invloed op het klimaatbeleid in Utrecht. EenUtrecht vindt dit een gemiste kans om burgers zeggenschap te geven over een ingewikkeld onderwerp.
Daarom heeft EenUtrecht hierover op 5 oktober schriftelijke vragen gesteld aan het college.
Het is dan ook teleurstellend dat uit de antwoorden blijkt dat de Utrechter niet het vertrouwen krijgt om het klimaatprobleem met een breed draagvlak op te lossen.
Copyright 2021 EenUtrecht. Alle rechten voorbehouden.