Sinds Utrecht gebruik maakt van ondergrondse containers is er sprake van overlast door bijplaatsingen. Veelal grofvuil wordt naast de bakken geplaatst. Het lijkt langzaam de nieuwe sociale norm te worden. Twee jaar geleden beloofde de gemeente dit actief tegen te gaan met een nieuwe aanpak. Inmiddels is de nieuwe aanpak uitgerold, maar het effect blijft tot nog toe uit.
EenUtrecht stelde vragen over deze aanpak en doet voorstellen om de overlast van afval te verminderen en de buurt meer te betrekken bij de aanpak.
Wij vinden dat Utrechters het recht hebben om op een laagdrempelige en toegankelijke manier op de hoogte te worden gehouden van mededelingen over water er in hun buurt qua vergunningaanvragen en verleningen gaande is.
Op dit moment is dit in Utrecht slecht deels mogelijk via officiële bekendmakingen.nl. Als je bezwaar wilt aantekenen is het vaak te laat. Wij stelde hierover vragen aan het stadsbestuur.
In de industriehaven, nabij de Schepenbuurt, liggen vanaf 13 juni 2020 zes bedrijfsboten, formeel met een tijdelijke toestemming van de gemeente tot 1 oktober 2020. De boten zijn door de eigenaar omgebouwd voor gebruik door de roeisport en volgens haar is dat gebeurd mede op verzoek van toenmalig wethouder Maarten van Ooijen; inclusief een financiële bijdrage van de gemeente van € 50.000.
Utrecht de stad met de meeste geluidshinder: meer dan 20% van de bewoners moet dagelijks meer dan 55 dBA aanhoren (2019). De gemeente Utrecht dient geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken. Dit is van groot belang voor zowel de leefbaarheid als voor de gezondheid van de mensen die er wonen en verblijven.
Een verzoek namens bewoners de Nobelstraat om handhavend op te treden (22 april 2022) is afgewezen (brief gemeente d.d. 24 juni 2022), omdat er te weinig klachten zouden zijn. Goede nieuws is dat na al die jaren de burgemeester de problemen wél erkend (de NUK, juli 2022): “we hoeven het er niet over te hebben dat er sprake is van een probleem”. Maar spijtig genoeg geeft zij op mondelinge vragen aan weinig tot niets te kunnen doen (26 jan. 2023). Ondertussen zijn we ruim een half jaar verder en er is nog steeds geen zicht op een oplossing.
Het college is van plan om windmolens in Rijnenburg en Reijerscop te plaatsen.
In het besluitvormingsproces was de participatie onvolledig en zijn nog niet alle risico’s in kaart gebracht.
Hoe gaat EenUtrecht hiermee verder?
Wij wachten de antwoorden van de schriftelijke vragen af om vervolgens te kijken wat de volgende stap kan zijn.
De Bewonersinitiatieven Nieuwe Energie voor de Vechtzoom (NEV) en Klopvaartbuurt Aardgasvrij (KVA) hebben een ‘Standpuntnota verduurzamingstadsverwarming’ d.d. september 2022 opgesteld (bijgevoegd in de vragen). Daarin worden vijf voorstellen gedaan voor het verduurzamen van de stadsverwarming waarin de ontwikkelkosten voor verduurzaming bij lokale initiatieven op dezelfde wijze worden berekent als de ontwikkelingskosten van Eneco. Op dit moment is dat niet het geval.
Het bewonerspanel wordt geregeld ingezet als middel om allerlei besluiten over de stad te rechtvaardigen. EenUtrecht is altijd voor het raadplegen van bewoners over hun eigen stad.
Maar hoe representatief zijn het bewonerspanel en de inwonersenquête en zijn dit de juiste middelen om in raadsvoorstellen e.d. op te voeren? En hoe verhoudt zich dat ten opzichte van andere participatiemiddelen?
In juli 2022 is de tussenevaluatie beschikbaar ‘Sterke basis, ambitieus
perspectief’ waarin het werk van een zestal belangrijke partners in het sociaal
domein is geëvalueerd, waaronder Stichting DOCK.
De gemeente heeft destijds (2018) DOCK het sociaal makelen gegund, waarbij meerdere partijen zich konden
inschrijven met een aanbod. DOCK heeft op basis daarvan een opdracht om zes jaar lang (2019-2023) in Utrecht het sociaal makelen te organiseren; ofwel het ‘verbinden van bewoners’ in onze stad, in het bijzonder ook de kwetsbare bewoners.
De tussenevaluatie (juli 2022) beschrijft enkele kritische en zeer zorgelijke ‘belemmerende elementen’ die vooral veel vragen oproepen én sluit af met een reflectie die spijtig genoeg wel heel summier is en nagenoeg alleen gaat over de
‘onmogelijke taak’ van DOCK en dat er (nog steeds) hard gebouwd wordt aan de eigen interne organisatie.
De Leonard Bernsteinkade is ingericht als voetgangersgebied. Alles wijst hierop in de inrichting behalve dat er een kleine aflopende trottoirband is geplaatst (zie foto bijlage 1). Over deze trottoirband is intensief contact geweest met verschillende afdelingen van de gemeente. Er werd om duidelijkheid
en aanpassing gevraagd door het weghalen van de band of het voorzien van een bord. Verschillende verkeerskundigen, juridisch medewerkers hebben zich gebogen over dit probleem. Tot ergernis van bewoners blijft deze onduidelijkheid al ruim 3,5 jaar voortduren.
Het ontbreekt in Utrecht aan islamitische begraafplaatsen. De gemeente Utrecht wil een deel van de begraafplaats Tolsteeg verkopen aan de Stichting ‘Verenigde Utrechtse Moslims’ (VUMO) voor het realiseren van een islamitische begraafplaats. Dat steunen wij als EenUtrecht van harte.
Tegelijkertijd willen we dat dit gebeurt in een goede samenwerking en co-creatie met omwonenden. In een brief aan de gemeenteraad heeft een groep bewoners aangegeven dat zij niet (goed) betrokken zijn bij dit proces.
Wij zijn op locatie geweest en hebben onderstaande vragen gesteld aan het college.
Copyright 2021 EenUtrecht. Alle rechten voorbehouden.