Hoewel het op het eerste gezicht heel goed lijkt te gaan met Utrecht zie je als je verder kijkt serieuze problemen. Veel Utrechters kunnen zich geen betaalbare woning veroorloven en hebben het gevoel dat er niet naar ze geluisterd wordt of dat ze zelfs gediscrimineerd worden. EenUtrecht vindt dat het stadsbestuur (GroenLinks, D66, PvdA, CU en S&S) deze problemen te weinig erkent en onvoldoende actie onderneemt/aanpakt. Dat blijkt al uit het stemgedrag op onze voorstellen, zie ons instrument, Motiemeetlat. We zijn een burgerpolitieke beweging voor alle Utrechters die streven naar een aanpak die daar bij hoort, zonder bemoeienis van landelijke partijpolitiek, en waarbij het meedoen en meebeslissen van burgers centraal staat.
Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. Groei is ook zeker nodig in Utrecht, maar wel op een manier dat de stad en de samenleving het tempo kan bijbenen. Dat lukt nu absoluut niet. Dat zie je aan wachtlijsten bij sportclubs, cultuurinstellingen en fietsfiles door heel de stad. Allemaal plekken waar de groei knelt. Dat kan ook niet anders als het doel is een veel grotere groei dan nodig is voor de woningzoekenden in Utrecht.
Nu zijn er straks misschien woningen gebouwd voor alle woningzoekenden in de randstad, maar is Utrecht dan nog wel leefbaar en groen? Hier willen veel Utrechters niet op inleveren. Dit samen met het feit dat veel Utrechters meer recht willen hebben om te beslissen over hun omgeving (zeggenschap). Ze voelen zich niet betrokken bij het proces hoe de besluiten genomen worden. De gemeente wordt als anoniemer ervaren, met toenemende regeldruk en gebrek aan persoonlijk contact. Bovendien verdienen veel waardevolle bijdragen aan de stad, zoals vrijwilligerswerk, meer erkenning en waardering.
EenUtrecht verdedigt een politiek waarbij mensen en buurten op één staan. Wij laten van ons horen via Burgerpolitiek door Utrechters actief mee te nemen met ons werk in de raad. De bestaande politiek is in feite kantoorpolitiek: wethouders en raadsleden luisteren vooral heel goed naar organisaties en ambtenaren. Pas wanneer op deze manier plannen en ideeën zijn ontstaan, worden mensen en buurten betrokken waarover de plannen gaan. EenUtrecht vindt dat dit anders moet en stelt vast dat het ook anders kan. Zo zijn er genoeg Utrechters met hele goede ideeën en oplossingen voor de eigen buurt en stad. Geef hen de ruimte en begin vanuit daar.