Donderdag 7 november sprak de gemeenteraad opnieuw over de grote bezuinigingsopgave voor 2025. Het gaat om 106 miljoen voor de komende jaren en de gevolgen zijn ingrijpend.
Ons raadslid Gert Dijkstra vroeg zich af: ‘wat is er gebeurd met het sociale en groene gezicht van partijen als GL, D66 en PvdA’. Voorzien van een stapel voorstellen waaronder een tegenbegroting deed Gert Dijkstra opnieuw een poging bezuinigingen op het sociale domein, duurzaamheid, groen en participatie grotendeels te voorkomen. Dat lukte nu nog niet, maar als EenUtrecht zien we wel mogelijkheden daar in 2025 toch iets in te veranderen.
De begroting 2025 werd op 7 november door de meerderheid van de raad gesteund. Het stadsbestuur (GroenLinks, D66, PvdA, CU en S&S) krijgt daarmee haar zin en ontziet in haar bezuinigingspakket het onderhoud van wegen, toeristische stadspromotie, en andere mobiliteitsprojecten. Het blijft een hard gelach voor iedereen die dacht op sociaal en groene partijen te hebben gestemd. Bovendien lijken de partijen in het stadsbestuur niet echt open te staan voor alternatieven. Tijdens de eerdere behandeling rondom bezuinigingsmaatregelen is slechts 3,4 miljoen euro van de in totaal ruim 109 miljoen nota bene door voorstellen van de eigen coalitiepartijen ‘teruggedraaid’.
Effectindicatoren
Wat ook opvalt in de begroting van de gemeente is het ontbreken van ambities in het meten van de doelstellingen die het stadsbestuur voor de stad heeft. Zo is de ambitie van het stadsbestuur bijvoorbeeld om de indicator: ‘Utrechters dat vindt dat de gemeente eerlijk en open is in het contact met bewoners’ van 27% in 2023 tot 30% in 2027 te laten stijgen. Daar begrijpt ons raadslid Gert Dijkstra niets van:
EenUtrecht staat voor een transparante en ondersteunende gemeente, als maar 27% van de Utrechters vindt dat de gemeente dat is, moet je heel snel aan het werk. Dat gaat niet om geld, maar om een andere houding en een veel hogere ambitie.
Helaas haalde ook dit voorstel het niet.
Zonder evaluatie
Het laatste voorstel wat EenUtrecht indiende riep op tot het evalueren van de regeling: ‘Sociale prestaties en dagondersteuning (SPDO)’. Deze regeling helpt veel Utrechters succesvol met het zelfstandig wonen en meedoen. Het stadsbestuur wil ruim 6 ton van de in totaal 7 miljoen euro weghalen, terwijl de behoefte nu al veel groter is dan de huidige subsidiepot. In 2023 werd er maar zo’n 57% van de aanvragen goedgekeurd. Er heeft alleen nog nooit een evaluatie plaatsgevonden.
Het stadsbestuur speelt met vuur, waar moeten deze Utrechters dan naartoe? Waarschijnlijk kost het de samenleving uiteindelijk alleen maar meer geld aan andere zorg die nu niet nodig is. Aldus Gert Dijkstra.
Dit voorstel is na een negatief advies van wethouder Linda Voortman ook verworpen.
Was het dan voor niks?
Hoewel er geen meerderheid was voor onze voorstellen is er wel weer aandacht gevraagd voor het contrast tussen aan de ene kant de sociale en groene woorden van het stadbestuur en aan de andere kant de uiteindelijke daden. Dat is niet mensen en buurten op één zetten. Dat blijft EenUtrecht wel doen.
Op onze pagina raadsactiviteiten vind je de andere voorstellen die zijn ingediend rondom de begroting voor 2025.