‘Utrechtse burgerparticipatie moet meer zijn dan alleen mooie woorden’

Het gaat zeker nog niet goed met hoe Utrechters kunnen meepraten en doen in allerlei projecten. Al jarenlang wordt er terecht flink over gemopperd. Maar het wordt er maar niet echt beter van. Wat is dan nodig? Wat er nu in ieder geval mist is dat de rechten van de Utrechters bij burgerparticipatie niet goed zijn vastgelegd in lokaal beleid en lokale wet- en regelgeving van de gemeente. Als Utrechter kun je dus nergens echt op terug vallen. Om te beginnen moet dat dus beter. Daar doen we als EenUtrecht vele voorstellen voor in de gemeenteraad. Met als doel dat ‘gehoord worden’ een recht wordt.

Veel voorstellen

De afgelopen jaren is er in Utrecht op het gebied van burgerparticipatie veel beleid gemaakt. Het viel EenUtrecht op dat er vooral mooie woorden worden gebruikt, maar dat echte invloed van de Utrechter op het beleid en de eigen leefomgeving allerminst zeker is. Met verschillende voorstellen deed ons raadslid Gert Dijkstra met wisselend succes meerdere pogingen het recht op ‘gehoord worden’ te laten opnemen in het beleid. Zo werden veel voorstellen niet aangenomen, maar sommigen toch wel, zoals onze voorstellen ‘Begin zo vroeg mogelijk met participatie’, ‘Bevoegdheden delegeren op basis van een kader’ en ‘Verwijs bij participatie altijd naar lokale wetgeving’. Alle werden met een ruimte meerderheid aangenomen in de gemeenteraad. Een mooie eerste stap.

Zijn we daarmee klaar?

Absoluut niet! EenUtrecht staat voor een veel grotere invloed van burgers, passend bij waar zij zich verantwoordelijk voor voelen. Utrechters verdienen dat vertrouwen. Weerstand van bewoners is vaak een gevolg van het niet gehoord worden door de gemeente. Als er dan nieuwbouw komt of een verkeersroute wordt aangepast willen velen van hen meedenken en soms ook meedoen. Niet om gelijk te krijgen, maar dus om gehoord te worden. Niet omdat ze het beter weten, maar omdat ze deskundig zijn in hoe het leven toegaat op de plek zelf. Niet omdat ze persé iets willen maar vaak vooral omdat ze vinden echt iets te kunnen inbrengen wat ertoe doet.

Als het puntje bij paaltje komt en je er transparant over bent als gemeente, dan kunnen ook omwonenden het algemeen belang afwegen tegen ‘hun’ lokale belang. Aldus Gert Dijkstra.

Participatieverordening

Nu alle mooie woorden rondom participatie zijn vastgelegd in beleid moet de bijbehorende lokale wet daarvoor aangepast worden. EenUtrecht ziet dit echter als een kans de mooie woorden om te zetten in harde eisen hoe en wanneer burgers te laten participeren. We zijn er niet gerust op dat de nieuwe participatieverordening van het stadsbestuur (GL, D66, PvdA, CU, S&S) daar voldoende handvatten voor geeft. Daarom komt EenUtrecht met een geheel eigen alternatief, waarin de positie van de Utrechter in participatieprocessen een stuk steviger wordt.

Meer weten over ons standpunt en onze acties op participatie? Lees dan hier de column van Gert Dijkstra. Op ‘raadsactiviteiten’ onder de tags ‘Betere burgerparticipatie’ en meer Zeggenschap vind je alle voorstellen die wij de afgelopen jaren hebben ingediend om de positie van de Utrechter bij participatie te versterken.

Ontvang onze nieuwsbrief