Rekenkamer oordeelt, stadsbestuur kan groenambities op deze manier niet waarmaken

Het stadsbestuur heeft Utrechters jarenlang een warme vega(n) worst voorgehouden. Er wordt al jaren beloofd dat de stad hard gaat groeien, maar ook gaat vergroenen. Wie ons langer volgt heeft kunnen zien dat wij hier regelmatig doorheen prikte. Inmiddels bevestigd ook de Rekenkamer dat groeien en vergroenen in de mate waarin het stadsbestuur dat wil niet samengaat. Er moet meer geld bij óf de ambities moeten worden aangepast, zo luidde het oordeel, maar kan je dan wel groen groeien?

Checken

Dat kan, maar dan moet Utrecht de trend in Europa gaan volgen. Daar groeien de grootste steden minder hard om te kunnen vergroenen. In Nederland vindt de groei van de randstad in dat geval in de gemeenten rondom de grote steden plaats of elders in het land. Het stadsbestuur van Utrecht vindt het bouwen van woningen veel belangrijker dan het toevoegen van voldoende groen in de stad. Iedere keer als een plan wordt besproken dan wordt er niet gekeken of er wel voldoende groen tegenover de te bouwen woningen staat. Als je alle groenveldjes vol blijft bouwen en nooit die check maakt, dan eindig je uiteindelijk met een stad waar weliswaar veel huizen staan, maar zonder groen. Dat komt niet overeen met de ambitie van een klimaatadaptieve groene stad.

Noodzaak van groen

Groen is onmisbaar in een stad. Het zorgt voor verkoeling op warme dagen en zorgt voor de nodige rust in het drukke stadse leven. Je voelt je prettiger in het groen dicht bij huis. In 2021 werd door de gemeente besloten dat Utrecht met 60.000 woningen binnen de bestaande stad zou gaan groeien. Tegelijkertijd beloofde men dat er ook meer groen bij kwam. Nu we drie jaar bezig zijn merken we dat er alleen maar gebouwd wordt en groen vergeten. Er is nu zelfs minder groen per woning dan drie jaar geleden, zo blijkt uit het recent gepubliceerde Rekenkamerrapport.

Conclusie

We zijn er nog op tijd bij. Tijdens een groen- en een woningcrisis is het altijd een dilemma. Bouwen we extra woningen of maken we een stadstuin? De ene keer valt het positief uit voor het groen en de andere keer voor het aantal te bouwen woningen. De enige manier waarop je dat verantwoord kan doen is door de omgeving te toetsen op groen. Is er te weinig? Dan bouwen we een paar woningen minder. Is er genoeg, dan bouwen we een paar woningen meer.

EenUtrecht staat voor groene groei, als we daardoor iets minder woningen bouwen dan dragen we nog steeds ver boven gemiddeld bij aan de oplossing van de woningcrisis. Als het stadsbestuur de aanbevelingen van de rekenkamer niet overneemt, dan liggen er een aantal moties klaar, zodat we voortaan goed gaan checken. We werken ook aan een check voor andere voorzieningen dan groen, om buurten leefbaar te houden.

Ontvang onze nieuwsbrief