In onderstaand overzicht vind je alles wat door ons in stemming is gebracht of opgestuurd is naar de raad en het stadsbestuur. Dit zijn moties, amendementen, schriftelijke vragen en meningen of ideeën. Op deze manier kan jij zien dat wij ons houden aan ons programma en hoe wij ons hiervoor hebben ingezet.
Meer lezen over wat moties of amendementen zijn? Kijk dan bij ‘Ons gereedschap’.
In Utrecht worden in de periode 2023-2025 naar schatting 1000-4000 tijdelijke woningen gebouwd. Deze woningen hebben een levensduur van maximaal 15 jaar. EenUtrecht vraag het college in deze motie onder andere een toewijzingsbeleid uit te werken om deze woningen hoofdzakelijk toe te wijzen aan urgente Utrechters, waardoor er ruimte op de wachtlijsten komt voor langwachtenden.
Het college blijft volharden in het inperken van de (financiële) middelen voor de lokale media. EenUtrecht vindt dit een zorgelijke ontwikkeling en pleit voor het reserveren van extra middelen. De lokale media zijn immers cruciaal voor een transparante en goed werkende democratie.
De gemeente Utrecht besteedt momenteel veel extra geld aan de groei van de stad. Dit gaat ten koste van bestaande buurten. Gevolg: een tekort aan buurtvoorzieningen en minder mogelijkheden om kwetsbare Utrechters te begeleiden. EenUtrecht vindt dit onwenselijk.
De gemeente Utrecht heeft bij het herinrichten van enkele straten op Kanaleneiland Noord Noord en het verminderen van parkeerplekken daar de omwonenden volledig genegeerd. Tot grote ontevredenheid van de buurt én EenUtrecht.
Begin 2022 bleek uit onderzoek dat er mogelijk sprake is van institutioneel racisme bij de gemeente. EenUtrecht is ontevreden over de conclusies die het college van burgemeester en wethouders uit dit onderzoek trekt. Daarom heeft EenUtrecht hierover op 1 juli 2022 kritische, schriftelijke vragen gesteld aan het college.
Hoogbouw is moeilijker energiezuinig te krijgen dan laagbouw. Wettelijk mag een gemeente daarom voor hoogbouw lagere energie-eisen vaststellen. Dat wil EenUtrecht niet, net als de Utrechters die hierover een burgerpetitie organiseerden.
Hoogbouw is alleen tegen hoge kosten leefbaar te krijgen en veel minder energiezuinig dan laagbouw of middelhoogbouw. Vanwege deze risico’s vindt EenUtrecht dat je kritisch moet zijn op hoogbouw: hoogbouw moet je alleen in Utrecht toestaan onder strikte randvoorwaarden.
Omwonenden van het Muntgebouw willen het risico op overlast door de nieuwe gebruikers van het gebouw zo klein mogelijk houden. Vandaar een amendement van EenUtrecht op het nieuwe bestemmingsplan van het Muntgebouw om daarmee garanties in te bouwen dat omwonenden overlastvrij kunnen blijven wonen.
Het college van burgemeester en wethouders wil bezuinigen op de lokale media. EenUtrecht vindt dit een volstrekt verkeerde beweging. Wij vinden juist dat de stad extra ruimte (en geld) zou moeten vrijmaken voor de lokale media, onze waakhond van de democratie.
De coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA, Student&Starter en ChristenUnie vormen een nieuw college van burgemeester en wethouders en publiceerden hun coalitieakkoord. EenUtrecht kiest op veel terreinen voor een andere aanpak en geeft op 9 juni 2022 een zeer kritische reactie op het akkoord in de gemeenteraad.