In onderstaand overzicht vind je alles wat door ons in stemming is gebracht of opgestuurd is naar de raad en het stadsbestuur. Dit zijn moties, amendementen, schriftelijke vragen en meningen of ideeën. Op deze manier kan jij zien dat wij ons houden aan ons programma en hoe wij ons hiervoor hebben ingezet.
Meer lezen over wat moties of amendementen zijn? Kijk dan bij ‘Ons gereedschap’.
Een uitgebreid onderzoek van Ortec naar de financiële positie van woningcorporaties laat zien dat zij vermogend genoeg zijn en aangesproken mogen en kunnen worden op een serieuze bijdrage aan leefbare wijken. Dat is ook deel van de wettelijke opdracht aan woningcorporaties. In onze motie dragen we de wethouder op om met de woningcorporaties na te […]
Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota deed het stadsbestuur een voorstel om ruim 100 miljoen te bezuinigen vanwege mindere inkomsten vanuit het rijk. Dat deden ze onverantwoord en ten koste van vele (kwetsbare) Utrechters, maar niet ten kosten van nieuwe wegen en andere ruimtelijke ontwikkelingen. Met verschillende amendementen heeft EenUtrecht een volledig alternatieve voorjaarsnota gemaakt met andere bezuinigingen.
In dit amendement proberen we de bezuinigingen op huurdersparticipatie en bescherm wonen te voorkomen en daarmee houden we woningcorporaties aan hun wettelijke taak mee te betalen aan leefbare wijken en beter wonen.
Er werd ruim 1 miljoen besteed aan een omgevingsvisie voor Overvecht. De Overvechters lijken zich er totaal niet in te herkennen. Mag Overvecht nog wel Overvecht zijn vragen zij zich af. Genoeg reden om met de input van vele Overvechters schriftelijke vragen te stellen over het participatieproces.
Hoewel er in Utrecht is vastgesteld dat groei geen doel op zich is, vormt het plan voor Overvecht centrum heel veel woningen. Er kan niet worden aangegeven of er ook voldoende voorzieningen en groen bij komt. Het wordt zo’n massaal bouwblok dat de huidige bewoners bang zijn dat de leefbaarheid hier weer in het geding komt. EenUtrecht riep in deze motie op voor een aantal woningen wat in verhouding staat tot de buurt en meer groen.
Als alternatief voor het doorontwikkelen van de wijkplatforms heeft EenUtrecht een initiatiefvoorstel ingediend. Een voorstel met maximale aandacht voor de vertegenwoordiging van wijk en buurt met draagvlak.
Buurt- en Burgerorganisaties (BBO’s) zijn onmisbaar in Overvecht en ontzettend belangrijk voor de gemeenschap. Het versterken van BBO’s moet worden als extra fundament worden toegevoegd aan de aanpak: ‘Samen voor Overvecht’. Zodat ook als de aanpak is afgerond de positieve resultaten voor de lange termijn behouden blijven.
In de gemeenteraad van 18 januari is de motie gesteund door Volt, UtrechtNU, BIJ1 en DENK de motie is daarmee verworpen.
Buurt- en Burgerorganisaties (BBO’s) zijn onmisbaar in Overvecht en ontzettend belangrijk voor de gemeenschap. Het versterken van BBO’s moet worden als extra fundament worden toegevoegd aan de aanpak: ‘Samen voor Overvecht’. Zodat ook als de aanpak is afgerond de positieve resultaten voor de lange termijn behouden blijven.
Utrechters die moeilijk aan een reguliere betaalde baan kunnen komen kunnen worden geholpen met een buurtbaan. Veel van deze Utrechters doen al meerdere dagen per week vrijwilligerswerk en vragen zich terecht af waarom dit niet betaald kan. In Groningen doen ze het wel en werkt het ook.
EenUtrecht stelde in deze motie voor om in ieder geval 100 Utrechters de komende jaren te voorzien in een buurtbaan.
Hoewel de ambitie van het stadsbestuur was om basisbanen te realiseren, is dit pas in twee gevallen gelukt. Het succes in Groningen liegt niet en lijkt goedkoper dan de Utrechtse manier.
EenUtrecht stelde voor om de kosten en baten dan nog één keer goed in beeld te brengen.
Een van de oplossingen van het bijplaatsen van grofvuil bij afvalcontainers ligt bij bewoners. Door ze sociaal eigenaar te maken van die containers wordt de drempel om illegaal afval te dumpen hoger. EenUtrecht stelde voor deze mogelijkheid actief aan te bieden vanuit de gemeente.
In de gemeenteraad van 7 december is deze motie gesteund door DENK en de VVD. De motie is daarmee verworpen.