In onderstaand overzicht vind je alles wat door ons in stemming is gebracht of opgestuurd is naar de raad en het stadsbestuur. Dit zijn moties, amendementen, schriftelijke vragen en meningen of ideeën. Op deze manier kan jij zien dat wij ons houden aan ons programma en hoe wij ons hiervoor hebben ingezet.
Meer lezen over wat moties of amendementen zijn? Kijk dan bij ‘Ons gereedschap’.
De wethouder heeft afspraken met de woningcorporaties gemaakt om voorlopig geen sociale huurwoningen te verkopen. Dat kost hun geld beweren zij en daarom hebben ze begin dit jaar ruim 10 miljoen euro aan compensatie gevraagd aan de gemeente, recent bijgesteld naar 2,9 tot 4,2 miljoen. Die claim is volgens EenUtrecht onterecht, want de woningcorporaties zouden […]
In een eerdere gemeenteraad hebben we met twee moties gepleit voor een lokaal warmte-initiatief van bewoners, als alternatieve keuze voor een deel van Overvecht-Noord voor de stadsverwarming van Eneco. Destijds (29 februari) gaf de wethouder een negatief advies en werden de moties weggestemd. Terwijl bij nader inzien nu blijkt dat de wethouder toen al weet had van de grote twijfel rondom het kunnen voortzetten van de stadsverwarming met Eneco. De gemeenteraad werd dus te laat en onvolledig geïnformeerd en gewaarschuwd. Onze motie die vraagt aan het stadsbestuur om dat te erkennen werd weggestemd omdat alle coalitiepartijen tegen stemden.
Nadat in dit spoeddebat over het debacle met Eneco en het wegvallen van het basisalternatief van de stadsverwarming (voor Overvecht-Noord) hebben we gepleit voor het vanaf nu dan wel serieuzer opnemen van lokale alternatieven, zoals die van de bewonersgroepen NEV en KVA uit Overvecht. Maar ook daar wilden stadsbestuur en de coalitiepartijen geen ja opzeggen.
Bij het inleidende verzoek voor het referendum windmolens Rijnenburg en Reijerscop voor de zomer is er verwarring onstaan over de te hanteren publicatiedatum van het referemdabele besluit.
Dat betekent dat de extra aangeleverde handtekeningen die nodig waren de volgende stap tot het komen van een referendum te nemen e laat ontvangen zijn. Hierover loopt op dit moment een bezwaar.
In de nieuwe referendum verordening staat het wel duidelijk. EenUtrecht stelde voor dit ook toe te passen op het aangetekende bezwaar.
Het uitgangspunt van de gemeente Utrecht is 34m2 tuin, straat- en buurtgroen per woning en 40% van het buurtoppervlak groen. In het plan voor het beurskwartier is er 10m2 tuin, straat en buurtgroen per woning. Volgens de gemeente is 46% van het oppervlak groen. Hiervan blijkt 12% uit daken te bestaan. Toch heeft de gemeente het in haar communicatie over een groene wijk. Deze motie roept op hiermee te stoppen. De wijk wordt niet groen, dus wees eerlijk en transparant.
Wij vinden dat Utrechters het recht hebben om op een laagdrempelige en toegankelijke manier op de hoogte te worden gehouden van mededelingen over water er in hun buurt qua vergunningaanvragen en verleningen gaande is.
Op dit moment is dit in Utrecht slecht deels mogelijk via officiële bekendmakingen.nl. Als je bezwaar wilt aantekenen is het vaak te laat. Wij stelde hierover vragen aan het stadsbestuur.
De gemeente gaat 1,2 miljoen uitgeven om Overvechters te kunnen laten participeren in het opstellen van een omgevingsvisie voor hun wijk. Deze moties stelt voor de omgevingsvisie niet als gemeente op te stellen maar dat te laten doen als wijkvisie door de Overvechters als zij dat zelf ook willen.
In de industriehaven, nabij de Schepenbuurt, liggen vanaf 13 juni 2020 zes bedrijfsboten, formeel met een tijdelijke toestemming van de gemeente tot 1 oktober 2020. De boten zijn door de eigenaar omgebouwd voor gebruik door de roeisport en volgens haar is dat gebeurd mede op verzoek van toenmalig wethouder Maarten van Ooijen; inclusief een financiële bijdrage van de gemeente van € 50.000.
Op 15 februari 2019 verkoopt de gemeente de parkeerplaatsen bij het Rachmaninoffplantsoen aan de particuliere belegger ERED voor ruim drie ton. Drie maanden later laat toenmalig wethouder Diepeveen weten dat een woontoren op de parkeerplaats wel kansrijk zou kunnen zijn. Direct daarna verkoopt ERED de grond door aan Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund BV met bijna 1 miljoen winst. Tot op heden weigeren Ered en bouwinvest openheid van zaken te geven. Er is vervolgens een ton besteed aan een onderzoek van KPMG maar nog steeds geen onweerlegbare verklaring voor deze enorme prijsstijging van de parkeerplaatsgrond geeft.
Er hangt een vervelende lucht rondom deze zaak. Wij gaan uit van dat het college zichzelf kan vrijpleiten en roepen in deze motie dan ook op om dat te doen.
De Bewonersinitiatieven Nieuwe Energie voor de Vechtzoom (NEV) en Klopvaartbuurt Aardgasvrij (KVA) hebben een ‘Standpuntnota verduurzamingstadsverwarming’ d.d. september 2022 opgesteld (bijgevoegd in de vragen). Daarin worden vijf voorstellen gedaan voor het verduurzamen van de stadsverwarming waarin de ontwikkelkosten voor verduurzaming bij lokale initiatieven op dezelfde wijze worden berekent als de ontwikkelingskosten van Eneco. Op dit moment is dat niet het geval.