In onderstaand overzicht vind je alles wat door ons in stemming is gebracht of opgestuurd is naar de raad en het stadsbestuur. Dit zijn moties, amendementen, schriftelijke vragen en meningen of ideeën. Op deze manier kan jij zien dat wij ons houden aan ons programma en hoe wij ons hiervoor hebben ingezet.
Meer lezen over wat moties of amendementen zijn? Kijk dan bij ‘Ons gereedschap’.
De programmabegroting 2025 van het stadsbestuur staat bol van allerlei ambitieuze teksten maar de doelstellingen zijn vaak armoedig geformuleerd. Zo vindt slechts 27% van de Utrechters dat de gemeente eerlijk en open, tweejaarlijks gemeten in een grootschalige inwonersenquête. Het stadsbestuur streeft ernaar om dat vertrouwen volgend jaar met 1% te laten stijgen naar 28%. Ambitie […]
EenUtrecht heeft ook voor 2025 een complete tegenbegroting gemaakt waarin meer op onderhoud en ruimtelijke investeringen wordt bezuinigd en heel weinig op het bredere sociaal domein, participatie, duurzaamheid en groen. In de begroting van het stadsbestuur is dat net andersom: 5x meer bezuinigen op sociaal dan op ruimte. In de gemeenteraad van 7 november werd […]
Terugmelding website: Het rekenkamerrapport ‘Over lastig handhaven’ geeft o.a. aan dat melders van overlast in de openbare ruimte zeer ontevreden zijn met hoe hun meldingen worden afgehandeld. Ze geven het gemiddeld een 5,0. Het stadsbestuur neemt dat soort beoordelingen van Utrechters te weinig serieus.
Vandaar onze motie waarin we het stadsbestuur o.a. opdragen om de tevredenheid van Utrechters over de dienstverlening van de gemeente als eerste doel na te streven en leidend te laten zijn in haar handelen.
In de gemeenteraad van 26 september werd deze motie gesteund door BIJ1, D66, Horizon, S&S, US, UtrechtNu!, VVD. De motie werd daarmee verworpen.
Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota deed het stadsbestuur een voorstel om ruim 100 miljoen te bezuinigen vanwege mindere inkomsten vanuit het rijk. Dat deden ze onverantwoord en ten koste van vele (kwetsbare) Utrechters, maar niet ten kosten van nieuwe wegen en andere ruimtelijke ontwikkelingen. Met verschillende amendementen heeft EenUtrecht een volledig alternatieve voorjaarsnota gemaakt met andere bezuinigingen.
In dit amendement brengen we ons gehele alternatief voor de bezuinigingen in stemming.
Ondanks alle onzekerheden blijft het stadsbestuur halsstarrig vasthouden aan de explosieve groei van Utrecht. Deze motie roept op tot het uitwerken van een plan B.
Ondanks lijsten met bezuinigingsopties is er geen optie uitgewerkt waarom het sociaal domein ontzien wordt. In het sociaal domein gaan als het aan het stadsbestuur ligt de hardste klappen vallen. In deze motie riep EenUtrecht op wel een alternatief bezuinigingspakket op hoofdlijnen te schetsen als alternatief.
Vanaf 2026 zullen gemeenten veel minder geld krijgen waardoor inwoners van Utrecht minder geld zullen hebben. Een groeps raadsleden in Nederland heeft een manifest opgesteld. EenUtrecht vindt dit heel erg belangrijk en denkt dat het goed is dat de gemeente Utrecht dit manifest ondertekent. Zo laten we zien dat de gemeenteraad van Utrecht het niet eens is met de bezuinigingen. Het kabinet mag de gemeenten niet kapot bezuinigen en daarom moet er actie ondernomen worden.
Er vinden momenteel besprekingen plaats tussen de gemeente en zakelijke partners over de sociale basis. Verschillende partijen hebben aangegeven dat ze van plan zijn moties in te dienen over dit onderwerp. Ondanks deze aankondiging is de gemeente al begonnen met het uitwerken samen met de partners, nog voordat officiële overleggen en besluitvorming in de raad hebben plaatsgevonden. Het is van belang dat de gemeenteraad de kans krijgt om hierover te spreken voordat het stadsbestuur verdere stappen onderneemt in samenwerking met deze partners. Daarom vindt EenUtrecht dat de geplande overleggen moeten worden stopgezet en dat er excuses moet worden aangeboden aan zowel de gemeenteraad als de partners voor het te vroeg in plannen van deze besprekingen.
Het bewonerspanel wordt geregeld ingezet als middel om allerlei besluiten over de stad te rechtvaardigen. EenUtrecht is altijd voor het raadplegen van bewoners over hun eigen stad.
Maar hoe representatief zijn het bewonerspanel en de inwonersenquête en zijn dit de juiste middelen om in raadsvoorstellen e.d. op te voeren? En hoe verhoudt zich dat ten opzichte van andere participatiemiddelen?
De coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA, Student&Starter en ChristenUnie vormen een nieuw college van burgemeester en wethouders en publiceerden hun coalitieakkoord. EenUtrecht kiest op veel terreinen voor een andere aanpak en geeft op 9 juni 2022 een zeer kritische reactie op het akkoord in de gemeenteraad.