In onderstaand overzicht vind je alles wat door ons in stemming is gebracht of opgestuurd is naar de raad en het stadsbestuur. Dit zijn moties, amendementen, schriftelijke vragen en meningen of ideeën. Op deze manier kan jij zien dat wij ons houden aan ons programma en hoe wij ons hiervoor hebben ingezet.
Meer lezen over wat moties of amendementen zijn? Kijk dan bij ‘Ons gereedschap’.
Bij de locatieprofielen van evenementen van de stad zijn geluidsnormen opgesteld. Het aantal toegestane dB’s in Utrecht kan lijden tot gehoorschade. Om die reden heeft Amsterdam het aantal dB’s verlaagt. In twee moties riepen wij op om het geluidsniveau te verlagen. Een motie naar het niveau van Amsterdam (voorkom gehoorschade) en een motie met een verlaging tussen de Amsterdamse en de voorgestelde Utrechtse norm in (beperk gehoorschade).
In deze column licht Gert Dijkstra het standpunt van EenUtrecht op het afvalprobleem toe. Dit standpunt is gebaseerd op de ervaringen van bewoners in wijken waar veel afvaloverlast is. In de raadsvergadering van 7 december zijn er twee moties ingediend over deze oplossingen van bewoners op het gebied van handhaving en eigenaarschap.
Al sinds de invoering van het nieuwe inzamelen en de invoering van de ondergrondse containers is er sprake van het bijplaatsen van grof vuil. Handhaving schiet vaak te kort en bewoners worden er niet in meegenomen.
EenUtrecht stelde in deze motie voor om hoe de handhaving kan worden versterkt en hier oplossingen op te halen bij omwonenden en actieve bewoners.
Een van de oplossingen van het bijplaatsen van grofvuil bij afvalcontainers ligt bij bewoners. Door ze sociaal eigenaar te maken van die containers wordt de drempel om illegaal afval te dumpen hoger. EenUtrecht stelde voor deze mogelijkheid actief aan te bieden vanuit de gemeente.
In de gemeenteraad van 7 december is deze motie gesteund door DENK en de VVD. De motie is daarmee verworpen.
Al jaren is er veel overlast van uitgaanspubliek voor omwonenden rondom de Nobelstraat. Het ontbreekt aan een plan voor de lange termijn. Deze motie roept op hier snel mee te beginnen.
Al jaren gaan bewoners van de Nobelstraat gebukt onder geluidsoverlast met een niveau wat hoger is dan rondom Schiphol. Dat komt deels omdat de horeca zich niet houdt aan vergunningen en afspraken. Tot nu toe blijven oplossingen uit en daarom roept deze motie op te handhaven.
Deze motie dienen wij tijdens de raadsvergadering van 2 november in.
De Nobelstraat is al jaren een straat waar omwonenden veel overlast ervaren van uitgaanspubliek. De geluidsoverlast is op sommige momenten groter dan Schiphol. Om zowel een plek te zijn voor uitgaan als wonen zijn er betere afspraken nodig. De gemeente laat dit echter al jaren lopen.
Utrecht de stad met de meeste geluidshinder: meer dan 20% van de bewoners moet dagelijks meer dan 55 dBA aanhoren (2019). De gemeente Utrecht dient geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken. Dit is van groot belang voor zowel de leefbaarheid als voor de gezondheid van de mensen die er wonen en verblijven.
Een verzoek namens bewoners de Nobelstraat om handhavend op te treden (22 april 2022) is afgewezen (brief gemeente d.d. 24 juni 2022), omdat er te weinig klachten zouden zijn. Goede nieuws is dat na al die jaren de burgemeester de problemen wél erkend (de NUK, juli 2022): “we hoeven het er niet over te hebben dat er sprake is van een probleem”. Maar spijtig genoeg geeft zij op mondelinge vragen aan weinig tot niets te kunnen doen (26 jan. 2023). Ondertussen zijn we ruim een half jaar verder en er is nog steeds geen zicht op een oplossing.
Omwonenden van het Muntgebouw willen het risico op overlast door de nieuwe gebruikers van het gebouw zo klein mogelijk houden. Vandaar een amendement van EenUtrecht op het nieuwe bestemmingsplan van het Muntgebouw om daarmee garanties in te bouwen dat omwonenden overlastvrij kunnen blijven wonen.