In onderstaand overzicht vind je alles wat door ons in stemming is gebracht of opgestuurd is naar de raad en het stadsbestuur. Dit zijn moties, amendementen, schriftelijke vragen en meningen of ideeën. Op deze manier kan jij zien dat wij ons houden aan ons programma en hoe wij ons hiervoor hebben ingezet.
Meer lezen over wat moties of amendementen zijn? Kijk dan bij ‘Ons gereedschap’.
Het stadsbestuur heeft besloten de taken van Stadsgeldbeheer voortaan bij de gemeente onder te brengen. Ondanks alle bezwaren met name uit het werkveld heeft de wethouder toch besloten dit door te zetten. De onderbouwing hierbij is mager en wij vinden dat je een besluit met zo’n grote impact beter moet onderbouwen. Vandaar dat wij in een motie vroegen om een jaar de tijd te nemen voor deze beslissing en eerste goed de belangenafweging in beeld te brengen.
Stadsgeldbeheer is al jaren bezig met een succesvolle aanpak van een deel van de schuldhulpverlening in Utrecht. Het kwam als een verrassing dat het stadsbestuur met een besluit kwam om de hulpverlening van Stadsgeldbeheer over te nemen. Er ontstond veel onrust en onbegrip hierover. Veel van hun cliënten hebben geen vertrouwen in de overheid en men is bang dat je op deze manier deze doelgroep uit het oog verliest. Bovendien heeft de gemeente nu zelf ook wachtlijsten, dus is het nog maar de vraag of ze het echt beter kunnen, zoals ze zelf beweren. Genoeg reden vragen te stellen en deze te agenderen voor een debat.
Utrechters die moeilijk aan een reguliere betaalde baan kunnen komen kunnen worden geholpen met een buurtbaan. Veel van deze Utrechters doen al meerdere dagen per week vrijwilligerswerk en vragen zich terecht af waarom dit niet betaald kan. In Groningen doen ze het wel en werkt het ook.
EenUtrecht stelde in deze motie voor om in ieder geval 100 Utrechters de komende jaren te voorzien in een buurtbaan.
Hoewel de ambitie van het stadsbestuur was om basisbanen te realiseren, is dit pas in twee gevallen gelukt. Het succes in Groningen liegt niet en lijkt goedkoper dan de Utrechtse manier.
EenUtrecht stelde voor om de kosten en baten dan nog één keer goed in beeld te brengen.
Op 4 februari 2021 gaf Gert Dijkstra als burger een toelichting bij de gemeenteraad over de petitie ‘1000 buurtbanen’. Een buurtbaan is een baan bij een buurt- of burgerorganisatie voor mensen die langdurig werkzoekende zijn. In Utrecht leidde dit tot een kleine pilot van enkele basisbanen met bijna onmogelijk voorwaarden.
In Groningen heeft het plan zich wel bewezen. EenUtrecht stelde daarom vragen mede om te polsen of het stadsbestuur inmiddels open staat om deze tot nu toe gemiste kans nieuw leven in te blazen.
Er zijn veel alleenstaanden, stellen zonder kinderen en ouderen die kampen met problematische schulden, langdurig in de bijstand zitten, onder de armoedegrens leven en/of weinig tot geen perspectief meer zien.
Wij maken ons zorgen dat bezuinigingen ervoor gaan zorgen dat deze mensen minder hulp krijgen.
EenUtrecht stelde voor om geen onderscheid te maken tussen verschillende groepen in de uitwerking van de nota financiële bestaanszekerheid en de nota werk & re-integratie. Zodat iedereen die hulp nodig heeft dat ook kan krijgen.
In Utrecht staan veel (school)gebouwen leef, soms al jarenlang. In sommige gevallen vinden deze gebouwen een tijdelijke bestemming voor een creatieve ondernemer of een lokale (buurt)organisatie. Tegelijkertijd is er een groep Utrechters voor wie deze eigen werkruimte ongelooflijk belangrijk is.
EenUtrecht stelde vragen aan het stadsbestuur of de leegstand van deze gebouwen niet kan gebruikt worden om startende (buurt)ondernemers te voorzien in betaalbare werkruimte.
Vijfentwintig tot veertig procent van de Utrechters die daar recht op hebben maken geen gebruik van de (armoede)regelingen en voorzieningen die er zijn.
De wethouder ook heeft aangegeven geen voorstander te zijn van het inzetten van betaalde ervaringsdeskundigheid buiten de structuren van gemeente en buurtteams omdat bij betaling de onafhankelijkheid van deze ervaringsdeskundigen volgens haar niet kan worden gegarandeerd
Daar zijn wij van geschrokken en daarom riep EenUtrecht in deze motie op om een onafhankelijk onderzoek naar ervaringsdeskundigheid.
In de gemeenteraad van 2 februari is deze motie gesteund door BIJ1, DENK en Utrecht Solidair. De motie is daarmee verworpen.