In onderstaand overzicht vind je alles wat door ons in stemming is gebracht of opgestuurd is naar de raad en het stadsbestuur. Dit zijn moties, amendementen, schriftelijke vragen en meningen of ideeën. Op deze manier kan jij zien dat wij ons houden aan ons programma en hoe wij ons hiervoor hebben ingezet.
Meer lezen over wat moties of amendementen zijn? Kijk dan bij ‘Ons gereedschap’.
Als EenUtrecht vinden we het terecht dat woningcorporaties minimaal sociale huur verkopen, want er is woningnood en elke betaalbare woning is er één. Wel vinden we dat huurders altijd het recht moeten hebben om de eigen sociale huurwoning te kopen, want juist Utrechters met een kleiner inkomen moet je als dat even kan de ruimte […]
In de programmabegroting 2025 wordt 10 % bezuinigd vanaf 2025 (0,6 miljoen) op allerlei voorzieningen voor kwetsbare Utrechters die moeilijk zelfstandig zich staande houden in onze samenleving door een beperking of chronische ziekte. Dat gebeurt zonder de effecten goed te kennen en of de korting is op te vangen door de 30 organisaties in Utrecht […]
Er wordt in 2025 circa 1 miljoen euro bezuinigd op de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in Utrecht, de zogenoemde ‘bed, bad en brood’ voor ongedocumenteerde (veelal uitgeprocedeerde) asielzoekers. Vanaf 2026 wordt het nog onzekerder, gelet op het huidige Kabinet dat heeft aangekondigd per 2026 volledig te stoppen met het meebetalen aan deze voorziening. Met de […]
Al voor de zomer werd onze motie om de landelijke vreemdelinge voorziening (LVV) voor 2025 in Utrecht volledig te behouden verworpen in de gemeenteraad. Het PVV-plus Kabinet zorgde er nota bene voor dat er alsnog voor 2025 wel geld bijkomt, maar gaat er zeker vanaf 2026 mee willen stoppen. Vandaar onze motie om vanaf 2026 in Utrecht de LVV zo nodig dan met eigen middelen te financieren en als humane stad deze kwetsbare groep niet in de kou te zetten.
Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota deed het stadsbestuur een voorstel om ruim 100 miljoen te bezuinigen vanwege mindere inkomsten vanuit het rijk. Dat deden ze onverantwoord en ten koste van vele (kwetsbare) Utrechters, maar niet ten kosten van nieuwe wegen en andere ruimtelijke ontwikkelingen. Met verschillende amendementen heeft EenUtrecht een volledig alternatieve voorjaarsnota gemaakt met andere bezuinigingen.
In dit amendement proberen we de bezuinigingen op de dagbesteding van kwetsbare Utrechters te voorkomen en daarmee bezuinigen we wel op o.a. het onderhoud vastgoed en het ondernemersfonds.
Met het aantreden van het nieuwe kabinet lijkt de bijdrage aan de Landelijke Vreemdelinge Voorziening te stoppen net als de landelijke pilot voor de aanpak van dakloze EU-(arbeidsmigranten). Dit betekent dat veel mensen straks aan hun lot worden overgelaten en er geen opvang meer voor ze is, met alle gevolgen van dien. In deze motie riepen wij op sowieso de huidige succesvolle aanpak voort te zetten.
Statushouders die verblijven in een Utrechts AZC krijgen nog steeds niet actief een inburgering aangeboden door de gemeente terwijl dat wel het geval is voor statushouders met een eigen woning in Utrecht. De tijd in het AZC kan echter productief worden benut door deel te nemen aan inburgeringslessen en activiteiten, waardoor de wachttijd op een woning of werk zinvol wordt ingevuld. In een motie riep EenUtrecht op dit nu echt proactief te gaan doen.
Het huidige inburgeringsstelsel schrijft een basisroute voor die voornamelijk gericht is op theoretische kennis en taalvaardigheid, terwijl taal een middel is voor het inburgeringsproces en niet een doel op zich. Praktijkonderwijs kan inburgeraars juist helpen bij het ontwikkelen van praktische vaardigheden en werkervaring, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk toenemen. Tegelijkertijd leren zij al doende de taal op de werkvloer. In Utrecht gebeurd dit nu nog niet en daarom riepen wij op in een motie een inburgeraar vanaf dag een deze mogelijkheid te bieden als volwaardig alternatief van de basisroute inburgering.
Het stadsbestuur heeft besloten de taken van Stadsgeldbeheer voortaan bij de gemeente onder te brengen. Ondanks alle bezwaren met name uit het werkveld heeft de wethouder toch besloten dit door te zetten. De onderbouwing hierbij is mager en wij vinden dat je een besluit met zo’n grote impact beter moet onderbouwen. Vandaar dat wij in een motie vroegen om een jaar de tijd te nemen voor deze beslissing en eerste goed de belangenafweging in beeld te brengen.
Ons raadslid Gert Dijkstra was op 15 mei aanwezig tijdens de pro-Palestina protesten in de binnenstad. De ME heeft toen ingegrepen op een wegblokkade zodat een bus met arrestanten erdoor kon. Hierbij is geweld gebruikt tegen de demonstranten. De tijd tussen de eerste aankondiging en het geweld gebruiken was 20 seconden. EenUtrecht diende op 6 juni hierover een motie in die opriep de demonstranten langer de gelegenheid te geven om op eigen initiatief te vertrekken.