In onderstaand overzicht vind je alles wat door ons in stemming is gebracht of opgestuurd is naar de raad en het stadsbestuur. Dit zijn moties, amendementen, schriftelijke vragen en meningen of ideeën. Op deze manier kan jij zien dat wij ons houden aan ons programma en hoe wij ons hiervoor hebben ingezet.
Meer lezen over wat moties of amendementen zijn? Kijk dan bij ‘Ons gereedschap’.
In een eerdere gemeenteraad hebben we met twee moties gepleit voor een lokaal warmte-initiatief van bewoners, als alternatieve keuze voor een deel van Overvecht-Noord voor de stadsverwarming van Eneco. Destijds (29 februari) gaf de wethouder een negatief advies en werden de moties weggestemd. Terwijl bij nader inzien nu blijkt dat de wethouder toen al weet had van de grote twijfel rondom het kunnen voortzetten van de stadsverwarming met Eneco. De gemeenteraad werd dus te laat en onvolledig geïnformeerd en gewaarschuwd. Onze motie die vraagt aan het stadsbestuur om dat te erkennen werd weggestemd omdat alle coalitiepartijen tegen stemden.
Nadat in dit spoeddebat over het debacle met Eneco en het wegvallen van het basisalternatief van de stadsverwarming (voor Overvecht-Noord) hebben we gepleit voor het vanaf nu dan wel serieuzer opnemen van lokale alternatieven, zoals die van de bewonersgroepen NEV en KVA uit Overvecht. Maar ook daar wilden stadsbestuur en de coalitiepartijen geen ja opzeggen.
Bewonersinitiatieven NEV en KVA in Overvecht Noord willen met een gezamenlijk plan ‘warmtepomp voor iedereen’ graag een alternatief aanbieden in hun buurten voor de Eneco stadsverwarming. Dat kan niet zonder de gemeente omdat alleen met hen samen dit ook betaalbaar wordt voor bewoners met een kleine beurs. Met deze motie roepen we het stadsbestuur op die samenwerking aan te gaan en het alternatief te ondersteunen.
Bewonersinitiatieven NEV en KVA in Overvecht Noord willen met een gezamenlijk plan ‘warmtepomp voor iedereen’ graag een alternatief aanbieden in hun buurten voor de Eneco stadsverwarming. Dat kan niet zonder de gemeente omdat alleen met hen samen dit ook betaalbaar wordt voor bewoners met een kleine beurs. Met deze motie roepen we het stadsbestuur op om in ieder geval samen met de bewoners te onderzoeken hoe dit alternatieve plan inderdaad ook betaalbaar kan worden voor iedereen.
In de klimaatvisie van de gemeente gaat het over impact op inwoners en bedrijven, maar nauwelijks over draagvlak. Gebrek aan draagvlak kan zorgen voor lange en slepende (juridische) procedures. Hoe eerder je aan het draagvlak werkt, hoe beter.
EenUtrecht stelde in dit amendement voor om draagvlak op te nemen als apart criteria voor klimaatmaatregelen.
In Utrecht krijgen lokale energie-initiatieven niet altijd een eerlijke kans als alternatief voor stadsverwarming. Dit kom door rekenmodellen en soms dubbele rollen van de gemeente.
In een met experts opgestelde motie roept EenUtrecht op een aantal veranderingen door te voeren, zodat er meer ruimte komt voor lokale energie-initiatieven.
De gemeente Utrecht heeft in verschillen documenten richtlijnen opgesteld om ervoor te zorgen dat nieuwbouw in onze stad voldoende energiezuinig gaat zijn. Niet alle afspraken zijn even hard en scherp geformuleerd en daarom zijn we bang dat er onvoldoende energiezuinig gebouwd wordt.
Het stadsbestuur wil windmolens bouwen in de Rijnenburger polder. Daarbij is geen rekening gehouden met omwonenden. De grootste windmolens ter wereld staan straks op 500 meter afstand van huizen. Juridisch klopt het proces ook niet helemaal.
Bij het windmolenplan wat nu voorligt worden grote risico’s genomen. Er is geen draagvlak onder bewoners en het kan niet worden uitgesloten dat de beoogde windmolens van 270 meter (meer dan twee keer de Dom) gezondheidsschade opleveren. Deze motie stelt voor te onderzoeken of de windmolens vervangen kunnen worden door zonnepanelen
Toen de plannen voor de windmolens in Rijnenburg en Reijerscop begonnen was er sprake van landelijke normen. In juni 2021 zijn deze door de Raad van State ongeldig verklaard. Utrecht gaat nu zelf haar eigen lokale normen onderbouwen met alle risico’s van dien. Over een half jaar worden er nieuwe landelijke normen verwacht. De windmolens kunnen op zijn vroegst in 2028 worden aangesloten op het net. Een half jaar wachten levert dus geen extra vertraging op, maar vermindert wel het risico dat de tijd en energie die nu in lokale normen gaat zitten wordt afgeschoten door de rechtbank.