Bij de bespreking van ‘Hervormingen sociaal domein’ is besproken dat het college bezig is met een aanpak ‘Hervormingen sociaal domein’ waardoor structureel ruim 16 miljoen euro wordt bezuinigd op sociaal. In de raadsbrief wordt slechts op twee plekken (pagina 7) iets gezegd over wat de effecten mogelijk zijn, namelijk in de aanvullende Jeugdhulp en de basiszorg én ‘dat het knelt in het sociaal domein’.
Het is goed denkbaar dat de vraag c.q. de behoefte in het sociaal domein aanmerkelijk groter is dan waar nu al in kan worden voorzien met het huidige aanbod in Utrecht. Hierover zijn geen analyses beschikbaar en we weten als gemeenteraad dus niet echt goed wat de feitelijke totale impact kan zijn van de genoemde bezuinigingen als gevolg van de aanpak ‘Hervormingen sociaal domein’. Je kunt als gemeenteraad moeilijk bezuinigen als je onvoldoende zicht hebt op het totale effect (totale behoefte versus aanbod). Dit is zeer problematisch als je weet dat het ook gaat om de meest kwetsbare groep Utrechters.
De motie draagt het college op een globale inventarisatie te doen naar de huidige behoefte aan diensten en activiteiten in het sociaal domein zodat de gemeenteraad zicht krijgt op de mate waarin het huidige aanbod nu voorziet in de vraag. Dit inzicht inclusief de conclusies moet zo snel als mogelijk gedeeld worden met de gemeenteraad en mee te worden genomen in de verdere aanpak van de Hervormingen sociaal domein.
In de gemeenteraad van 20 februari werd deze motie gesteund door: BIJ1, DENK, EenUtrecht, Partij voor de Dieren, Utrecht Solidair, UtrechtNu! en Volt. De motie is daarmee verworpen.
Hoe gaat EenUtrecht hiermee verder?
We gaan hier bij de Voorjaarsnota 2025 opnieuw aandacht voor vragen en dit standpunt opnieuw inbrengen.
Lees de motie: ‘Eerst weten wat sociaal nodig is, dan beslissen wat er kan’.