Ons gereedschap

Elke Utrechter is welkom om samen met ons, mensen en buurten op plaats één te zetten. Dat gaat bij EenUtrecht misschien wat anders dan je zou verwachten van een politieke partij. Hieronder vind je een overzicht op welke manieren wij dit doen, hoe jij daar direct bij betrokken kan zijn maar ook hoe jij kan zien hoe wij ons programma uitvoeren. Dit alles bij elkaar vormt ons gereedschap.

EenUtrecht: In de wijk

Elke derde woensdag van de maand, met uitzondering van de vakanties, ben je van harte welkom in… van 17.00-18.30 hebben we alle tijd om met je in gesprek te gaan. Om kennis te maken of om een probleem voor te leggen of gewoon voor de gezelligheid. Tot 18.00 uur zijn de drankjes gratis. 

Meestal kunnen we je helpen, dan stellen we bijvoorbeeld vragen aan de wethouder. Meer weten? Lees meer op ‘Onze bijeenkomsten’.

IK WIL IETS KWIJT

Ons meldpunt IK WILT IETS KWIJT! is er voor alle Utrechters die tegen de drempels van het systeem waar in wij leven aanlopen. Het is voor mensen die wat te zeggen hebben, maar waar niet naar geluisterd wordt.

Kunnen wij dan altijd helpen? Vaak wel. Wij vertalen jouw zorg naar een politieke actie. Soms lukt het ook niet. Wij leggen altijd uit waarom het niet gelukt is en nemen persoonlijk contact met jou op. Klik op de groene button rechts.

Ontmoetingsplek

Voor alle bezorgde en betrokken Utrechters is EenUtrecht een plek waar we in het echt en digitaal voorstellen en zorgen die gaan over problemen die men heeft en meegemaakt heeft in de stad met elkaar delen. Zo voeden we voortdurend ‘Onze agenda’ met daarin onze meningen, ideeën en burgervoorstellen.

Motiemeetlat

Met ons instrument ‘Motiemeetlat’ laten wij zien hoe andere partijen stemmen over onze voorstellen. Het stemgedrag zegt uiteindelijk meer dan wat partijen in hun verkiezingsprogramma zetten.

EenUtrecht
100%
GL
12%
D66
12%
VVD
23%
PvdA
12%
CDA
33%
PvdD
33%
Volt
53%
S&S
10%
CU
11%
BIJ1
44%
DENK
50%
SP/US
73%
SBU
16%
PVV/UN
58%
Horizon
5%

Tegenbegroting

In aanloop naar de verkiezingen van 2026 maken wij een tegenbegroting, dit betekent dat wij ons hele programma uitwerken in een complete berekening van de kosten van de gemeente Utrecht. In juli 2024 maakten wij al een eerste versie. Lees in dit document meer over onze tegenbegroting. Voor de verkiezingen van 2022 maakten wij een berekening wat de financiële gevolgen waren van ons programma, bekijk deze berekening hier. 

Participatiemeetlat

Hiermee kunnen wij elke kwartaal laten zien op welke manier wethouders politiek te werk gaan en meedoen.

10
9
8
7
Dennis de Vries
7
Eelco Eerenberg
6
Rachel Streefland
5
Eva Oosters
4
Linda Voortman
3
Susanne Schilderman
2
Lot van Hooijdonk
Deze meetlat gaat over het politieke handelen van wethouders en is niet gericht op de persoon.

Op welke manier laten wij van ons horen in de raad?

EenUtrecht brengt alle Utrechters, zowel leden als niet-leden actief bij de politiek. Samen met betrokken bewoners in de stad doen we (burger)voorstellen in de gemeenteraad. Dit doen wij met eigen ideeën of door ideeën van het stadsbestuur aan te passen. Wij vinden het vooral belangrijk om de mensen die betrokken zijn bij het probleem, het probleem ervaren of daar slachtoffer van zijn, mee te nemen in onze oplossingen. In Utrecht wordt vaak vergeten dat deze kennis en ervaring onmisbaar is. Dat noemen wij burgerpolitiek. Zo wordt politiek weer van iedereen. Wij vertalen slechts de wensen van de samenleving in politieke acties.

Hoe kunnen we met één zetel toch veel invloed uitoefenen?

Mondelinge vragen:

Elke week tijdens het vragenuurtje, donderdag 17.00-18.00 uur, is er tijd voor een aantal korte vragen aan de wethouder. Wij gebruiken dit om scherp te krijgen hoe het stadsbestuur denkt. Vaak is dit het begin voor verdere acties.

Schriftelijke vragen:

Als we dieper op een onderwerp willen ingaan, stellen we schriftelijke vragen. Deze vragen zijn politiek van aard en de antwoorden kunnen op de agenda gezet worden voor een debat in de raad.

Motie:

In een motie leggen wij een voorstel neer bij de gemeenteraad. Daarover wordt gestemd. Als een meerderheid vóór stemt, dan krijg het stadsbestuur een opdracht van de raad. Deze wordt in bijna alle gevallen uitgevoerd.

Amendement:

Als het stadsbestuur een voorstel doet aan de gemeenteraad kan een raadslid vóór of tegen stemmen. Soms wil een raadslid echter een amendement indienen om de wet op een punt te wijzigen. Als er een meerderheid van de raad vóór stemt, moet het worden uitgevoerd. Eigenlijk is het een stukje nieuwe wet.

Burgervoorstellen:

Sinds maart 2022 zit EenUtrecht in de gemeenteraad en kunnen we alles agenderen wat we willen.. Als je draagvlak onder bewoners kan aantonen sta je als burger echter veel sterker. Zo kun je als Utrechter met 100 handtekeningen een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad krijgen en met 250 handtekeningen moet er zelfs over gestemd worden. EenUtrecht helpt je hierbij. Hoe? Neem contact op of kom langs. Benieuwd naar met behulp van EenUtrecht ingediende voorstellen? Kijk dan opBurgervoorstellen’

Initiatiefvoorstellen:

Soms werken we zelf burgervoorstellen (verder) uit omdat het stadsbestuur dat niet doet of niet wil. Zo vertalen we wat wij willen in eigen voorstellen die we soms met ondersteuning van ambtenaren uitwerken. Dit doen we altijd samen met Utrechters en Utrechtse organisaties. We leggen deze voorstellen voor aan de Utrechtse gemeenteraad zodat die daar een besluit over kan nemen.

Inbreng in het debat

Om te beginnen vraagt EenUtrecht aandacht in de raad voor de punten uit ons verkiezingsprogramma. Voor punten die daar (nog) niet in stonden omdat ze tijdens de vorige verkiezingen nog geen onderwerp van gesprek waren, brengen wij natuurlijk ook onze mening en ideeën naar voren . We stellen dan vragen aan andere raadsleden en de wethouder. Dat doen wij vanuit de standpunten van onze partij. Onze inbreng wordt regelmatig gedeeld op onze sociale kanalen en in nieuwsberichten op onze website. Bij grote ingrijpende punten delen wij onze mening met een column, zie onderaan de startpagina. Ook houden we onze leden en geïnteresseerden op de hoogte via een nieuwsbrief.

Volg ons op social media

Ontvang onze nieuwsbrief