Minder middelen voor onmisbare organisaties 

Wat doe jij als het niet goed gaat of als je het even niet zelf kunt, waar val jij dan op terug? De meeste mensen zoeken steun bij anderen. Mensen die geen steun in hun omgeving hebben of leven met een beperking of (chronische) ziekte, kunnen bij verschillende organisaties terecht. Tijdens een bijeenkomst op het stadhuis vertelden deze organisaties zelf over de effecten van de aangekondigde bezuinigingen. De bezuiniging kunnen we helaas niet voorkomen, maar er zijn nog wel manieren om ervoor te zorgen dat het niet ten koste gaat van de deelnemers, mensen die niet zonder deze steun kunnen, aldus Gert Dijkstra. 

De subsidieregeling SPDO 
Er zijn 30 organisaties die subsidie ontvangen voor Sociale Prestaties en Dagondersteuning (SPDO). Deze organisaties helpen zeker 10.000 Utrechters uit een sociaal isolement, bieden een luisterend oor en hulp op allerlei vlakken. Zo zorgen de organisaties ervoor dat de deelnemers zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen, dat de problemen klein blijven en zij zo beperkt of geen beroep hoeven te doen op (kostbare) aanvullende zorg. In de voorjaarsnota van 2024 kondigde de gemeente een bezuiniging aan van 10% op SPDO-budget vanaf 2026. Destijds probeerde EenUtrecht de bezuinigingen tegen te houden, maar hiervoor was helaas niet genoeg steun in de gemeenteraad. 

De bezuinigingen 
De aangekondigde bezuinigingen leidden tot grote zorgen in het werkveld, daarom organiseerde EenUtrecht de bijeenkomst op het stadhuis. Bijna alle organisaties waren aanwezig en gaven aan te vrezen dat met minder middelen minder mensen bij hen terecht kunnen. Naast medewerkers waren er ook deelnemers van de organisaties aanwezig. Zij vertelden over het belang van een plek waar je terecht kunt “om je weer mens te voelen” en waar het gesignaleerd wordt als er iets niet lukt. 

Hoe nu verder? 
EenUtrecht maakt zich grote zorgen. We gaan ons ervoor inzetten dat de SPDO-partners zo min mogelijk geraakt worden door deze bezuinigingen. Dankzij de inbreng van aanwezigen op de Raadsinformatiebijeenkomst zijn ook andere raadsleden nu beter bekend met deze organisaties en het waardevolle werk dat zij doen. Dat maakt dat we als EenUtrecht makkelijker steun kunnen organiseren in de gemeenteraad voor onze voorstellen om zo veel mogelijk van SPDO te behouden.  

Onze volgende stap was het indienen van een aantal moties in de raadsvergadering van 8 mei 2025. 
Het goede nieuws is dat alle drie de moties zijn aangenomen, unaniem nota bene. In één van die moties geven we het stadsbestuur de opdracht mee om de kwaliteit van de SPDO-activiteiten te beschermen en beschikbaar te houden voor evenveel deelnemers als nu. Ten tweede vragen we waar nodig de SPDO-organisaties te steunen bij het zoeken naar nieuwe financieringsmogelijkheden. Tot slot stellen we voor dat het stadsbestuur op korte termijn duidelijk maakt hoe de bezuinigingen eruit gaan zien, zodat de gemeenteraad daar zo nodig nog anders over kan besluiten. 

Lees de moties “Behoud deelnemers en kwaliteit dienstverlening SPDO” “Kwetsbare Utrechters blijvend steunen” en “Verantwoord en zorgvuldig bezuinigen op SPDO“. 

Ontvang onze nieuwsbrief