Gehoord worden moet een recht zijn voor alle Utrechters

Als eerste gelijkwaardig en transparant betrokken worden, als het je raakt in je leefomgeving meer invloed hebben, zelf meebeslissen over hoe je wordt betrokken, een eigen plan kunnen indienen en als het nodig is hulp van een onafhankelijke partij kunnen inschakelen. Het zijn de participatierechten die EenUtrecht aan de Utrechter wil geven. Vandaag presenteerde het stadsbestuur haar nieuwe ‘Participatie- en inspraakverordening’ met de regels waaraan de gemeente, marktpartijen en Utrechters zich moeten houden rondom participatie. De hierboven genoemde rechten staan hier niet in. Daarom komt EenUtrecht met een eigen voorstel wat tegelijkertijd met het plan van het stadsbestuur in stemming wordt gebracht in de raad. In ons voorstel wordt de positie van Utrechters bij participatie sterker, dankzij diverse rechten.

Aanloop
In het afgelopen jaar heeft de gemeenteraad veel nieuw participatiebeleid vastgesteld. Veel van onze pogingen de positie van de Utrechter te versterken kregen onvoldoende steun. Gelukkig hebben we in het Utrechtse Planproces Gebiedsontwikkling (UPG) al wel een goede eerste stap kunnen zetten, omdat de gemeenteraad nu wél instemde met ons voorstel om bewoners al te betrekken nog voordat de gemeente afspraken maakt met de derde die ergens wil gaan bouwen. Een goed begin, maar dit moet voor elk plan gaan gelden. Helaas zien wij die wens en onze andere ideeën onvoldoende terug in het voorstel van het stadsbestuur, daarom maken wij er zelf ook één. Ons raadslid Gert Dijkstra zegt het volgende over zijn tweede initiatiefvoorstel op participatie en zeggenschap.

‘Deze eigen participatieverordening is voorlopig onze laatste kans om Utrechters echt een stevige positie te geven tegenover de gemeente én markpartijen. Op deze manier kunnen we voorkomen dat Utrechters gepasseerd blijven worden’. Aldus Gert Dijkstra

Alternatief
In ons alternatief proberen wij een negental punten als participatierechten op te nemen in de Utrechtse Participatie- en inspraakverordening. Deze rechten gaan uit van de volgende principes. Allereerst begin bij de start direct met de Utrechters zelf. Als het je meer raakt in je leefomgeving, ben je meer ‘sociaal eigenaar, verdien je óok meer invloed. Ten slotte, haal het maximale uit participatie, daar wordt het project beter van. Begin januari dienden wij ons plan in zodat het alternatief gelijktijdig met het plan van het stadsbestuur in de gemeenteraad werd besproken. Eind februari 2025 is het voorstel gesteund voor Utrecht Solidair, UtrechtNu! en Volt. Ons initiatiefvoorstel is daarmee verworpen.

Benieuwd naar de gehele verordening? Bekijk, het voorstel, de verordening zelf en de informatieve toelichting. Wil je de onderbouwing achter ons initiatief lezen? Klik dan hier. Onder raadsactiviteiten vind je hoe er gestemd is over de amendementen op het voorstel van het stadsbestuur.

Ontvang onze nieuwsbrief