Al jaren is het grasveldje bij de Gamma aan het eind van de Vleutenseweg een anoniem stuk gras. Weinig biodivers en verwaarloosd. Toen de buurt hier op eigen initiatief een tuintje van maakte werd het groen door de gemeente Utrecht verwijderd. De initiatiefnemer had geen contract met de gemeente. Toch vindt de wethouder dat het zelfbeheer van stukken buurtgroen laagdrempelig is in Utrecht. Dit blijkt uit antwoord op mondelinge- en schriftelijk vragen. Voor EenUtrecht was deze tegenstrijdigheid voldoende reden om dit op de agenda van de raad te zetten.
Actieplan zelfbeheer
Het lijkt een klein voorbeeld, maar staat symbool voor gemeentebeleid wat een omgekeerd effect heeft. Met het Actieplan zelfbeheer van groen uit februari 2021 moest het zelfbeheer van openbaar groen gestimuleerd worden. Dat betekent dat het vooral makkelijker moest zijn voor Utrechters om een stukje groen van de gemeente te onderhouden en te beplanten. In het geval van geveltuinen en boomspiegels is dat goed gelukt. Bij grotere stukken groen gaat het mis.
Contract laagdrempelig?
Je kan wel grotere stukken groen in zelfbeheer nemen als Utrechter, maar voordat je dit mag doen moet je wel eerst een contract afsluiten met de gemeente. Daarin staat aan welke afspraken je, je moet houden. Aan de ene kant wil de gemeente Utrecht het dus makkelijk en laagdrempelig maken stukken groen in zelfbeheer te nemen, aan de andere kant moet je een contract afsluiten. Veel mensen schrikt dit af. Hierdoor blijf je als gemeente anonieme stukken gras maaien die door bewoners in biodiverse tuinen kunnen worden veranderd. Op de onderstaande foto is te zien hoe het grasveldje bij de Gamma er uit zag voor dat de Gemeente ging beheren.
Onze oplossing
EenUtrecht wil het liefst dat al het groen met uitzondering van de parken wordt opengesteld voor zelfbeheer. Bewoners mogen dan op eigen initiatief stukken groen onderhouden of beplanten. De gemeente grijpt pas in als er gevaarlijke situaties ontstaan of ondersteunt bij de bestrijden van bijvoorbeeld de Japanse Duizendknoop. De bewoners zijn de baas over het groen, wat wel openbaar blijft. De gemeente stelt maximaal tien regels op, zodat wat er geplant wordt bijdraagt aan de biodiversiteit in de stad en er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Op deze manier maken de Utrechters snel en efficiënt de stad groen. Bovendien werkt het verbindend in de buurt. Het debat vindt waarschijnlijk plaats op 11 januari 2024.
Dit artikel is gebaseerd op de beantwoording van onze schriftelijke vragen over groen in zelfbeheer. Lees hier onze schriftelijke vragen ‘geen plant is illegaal’.